Ortaokul öğrencilerinin müziğe yönelik ilgileri ile çalgıları işitsel ve görsel olarak tanıma durumlarının karşılaştırmalı olarak incelenmesi
A comparative examination of secondary school students' interest in music and the situation of auditory and visual recognition of instruments
- Tez No: 732975
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAVUZ SELİM KALELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzik Eğitimi, Müziğe Yönelik İlgi, Çalgı Eğitimi, Music Education, Interest in Music, Instrument Education
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu araştırma ortaokul öğrencilerinin müziğe yönelik ilgileri ile çalgıları işitsel ve görsel olarak tanıma durumlarının karşılaştırmalı olarak incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Ortaokul 8. Sınıf öğrencilerinin müziğe yönelik ilgileri ile çalgıları tanıma durumları cinsiyet, müzik türü ve ailede müziğe yönelik ilgi durumlarına göre karşılaştırmalı olarak incelenmesi amacıyla nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Konya ilinde ortaokul öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırma, Konya ili Meram, Karatay ve Selçuklu ilçesindeki ortaokullarda öğrenim gören, araştırmaya gönüllü olarak katılmayı kabul eden 326 katılımcı kız ve 316 katılımcı erkek olmak üzere 642 tane 8. Sınıf öğrencisi araştırma örneklemini oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak Hakan Okay ve arkadaşları tarafından geliştirilen müziğe yönelik ilgi ölçeği ve araştırmacı tarafından geliştirilen çalgıları tanıma testi kullanılmıştır. Ölçeğin toplamı 29 madde içermekte ve 5 alt boyutta dağılım göstermektedir. Ölçeğin maddelerine verilen cevaplar tamamen katılıyorum ile tamamen katılmıyorum arasında değişen beş puanlık bir Likert ölçeğinde sıralanmıştır. Araştırmacı tarafından çalgıları görsel ve işitsel olarak tanıma durumlarını tespit amacıyla geliştirilmiş olan çalgıları tanıma testi, çoktan seçmeli (4 seçenekli) bir testtir. Araştırma öncesinde gerçekleştirilen pilot uygulama verileri üzerinde KR-20 güvenirlik, madde güçlük (pj), madde standart sapması ve madde ayırt edicilik analizleri gerçekleştirilmiştir. Araştırmada 8. Sınıf öğrencilerinin müzik ilgileri ve müzik aletlerini tanıma testinden elde edilen analizlere göre şarkı söylemeye yönelik tutumları yüksek ve olumlu fakat çalgı çalmaya ve konsere gitmeye yönelik tutumları olumsuz ve düşük düzeyde olduğu sonucuna varılmıştır. Genel olarak öğrencilerin müzik aletlerini tanıma düzeylerinin hem görsel hem işitsel ve toplam testte yüksek düzeyde olduğu sonucuna varılmıştır. Cinsiyetlerine göre müzik ilgileri ve müzik aletlerini tanıma düzeylerinin karşılaştırılması incelendiğinde anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir. Ailede müziğe yönelik ilgi değişkenine göre müzik ilgi düzeylerinin karşılaştırılması incelendiğinde anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir. Öğrencilerin ilgilendiği müzik türüne göre müzik ilgi düzeylerinin karşılaştırılması incelendiğinde batı müziğini tercih eden öğrencilerin ölçeğin olumlu ilgiyi yansıtan diğer boyutlarında ve toplam puanlarında yüksek ortalamalar elde ettikleri sonucuna varılmıştır. Öğrencilerin müzik ilgileri ve çalgıları tanıyabilme düzeyleri arasındaki ilişkilerde anlamlı ve pozitif bir ilişki olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to compare secondary school students' interest in music as well as their aural and visual recognition of instruments.Relational survey model, one of the quantitative research methods, was used in order to comparatively examine the 8th grade students' interest in music and their recognition of instruments according to gender, music genre and family interest in music. The population of the research consists of students who continue their education in different secondary schools in Konya. The research consisted of 643 students, including 326 girls and 316 boys, who were studying in secondary schools in Meram, Karatay and Selçuklu districts of Konya, and who voluntarily agreed to participate in the research. In the research, the interest scale for music developed by Hakan Okay et al. and the instrument recognition test developed by the researcher were used as data collection tools. The total of the scale includes 29 items and is distributed in 5 sub-dimensions. The answers given to the items of the scale are listed on a five-point Likert scale ranging from I completely agree to I completely disagree. The instrument recognition test, which was developed by the researcher to determine the situations of recognizing instruments visually and audibly, is a multiple-choice (with 4 options) test. KR-20 reliability, item difficulty (pj), item standard deviation and item discrimination analyzes were performed on the pilot application data carried out before the research. In the study, it was concluded that the 8th grade students' attitudes towards singing were high and positive, but their attitudes towards playing instruments and going to concerts were negative and low, according to the analyzes obtained from the test of musical interests and recognizing musical instruments. In general, it was concluded that the students' level of recognizing musical instruments was at a high level in both visual and auditory and total tests. When comparing the level of musical interests and recognizing musical instruments by gender, no significant difference was observed. When the comparison of music interest levels according to the variable of interest in music in the family was examined, no significant difference was observed. When the comparison of the Music Interest Levels of the Students According to the Music Genre They Are Interested In, it was concluded that the students who preferred western music achieved high averages in the other dimensions of the scale reflecting positive interest and in their total scores. It was discovered that there is a significant and positive relationship between the students' musical interests and their ability to recognize instruments.