Yığma duvarların katı cisim ve kabuk olarak modellenmesi ve sismik davranışının karşılaştırılması
Investigation of seismic behavior for masonry walls with solid and shell elements
  1. Tez No: 733066
  2. Yazar: PERİHAN YAĞCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FATİH ALTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kargir, Yığma Duvar, Kabuk, Katı cisim, Deprem, Sonlu Eleman Yöntemi, Masonry, Wall, Shell, Solid, Earthquake, Finite Element Method
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Yapılar dünyasında Yığma Yapılar vazgeçilmez bir yere ve öneme sahiptir. Özellikle ülkemizde yığma yapı sayısı fazladır. Bu nedenle yığma yapıların bir taşıyıcı sistem olarak değerlendirilmesi önemlidir. Türkiye aktif fay hatlarına sahip depremsel bir coğrafyada yer almaktadır ve bu sebeple, mevcut yapılar ve yeni inşa edilecek yapılar depremsel açıdan değerlendirilmelidir. Taşıyıcı sistem ve depremsellik açısından Türkiye'deki yığma yapılar için sismik değerlendirme gerekli bir inceleme olarak karşımıza çıkar. Bu tarz yapıların modellenmesi İnşaat Mühendisliği programlarında Sonlu Eleman Yöntemi ile bizi yeni bir meydan okumayla karşı karşıya getirecektir. Bu çalışma yığma yapıların Sonlu Eleman Yöntemi'nde iki metot ile modellenmesi (Kabuk ve Katı Cisim) ve depremselliğinin incelenmesi üzerine bir araştırmadır.
Özet (Çeviri)
Masonry Buildings have an indispensable place and importance in the world of buildings. Especially in our country, the number of masonry structures is high. For this reason, it is important to evaluate masonry structures as a carrier system. Turkey is located in a seismic geography with active fault lines, and for this reason, existing structures and newly built structures should be evaluated in terms of seismic. In terms of load-bearing system and seismic, seismic evaluation is a necessary examination for masonry structures in Turkey. Modeling of such structures will present us with a new challenge with the Finite Element Method in Civil Engineering programs. This study is a research on modeling masonry structures using Finite Element Method with two methods (Shell and Solid Object) and examining their seismic.