Sensör ve yazılım altyapısıyla desteklenen giyilebilir solar teknolojiler
Wearable solar technologies supported by sensors and software infrastructure
  1. Tez No: 733088
  2. Yazar: ALİ ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞULE ERTEN ELA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Güneş Enerjisi, Yazılım, Sensör, Mobilizasyon, Veri Takibi, Solar Energy, Software, Sensor, Mobilization, Data Tracking
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güneş Enerjisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enerji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Mobilizasyonun, bağımsız enerji kaynaklarının, sensör yapılarının ve haberleşmenin öneminin arttığı günümüz dünyasında, her zamankinden daha çok kendi kendine yetebilen ve farklı noktalardan takibinin yapılabileceği sistemlere ihtiyaç duyulmaktadır. Tam da bu sebeplerin nezdinde, giyilebilir sensör ve yazılım teknolojilerine ve güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretimi yapan sistemler her zamankinden daha çok yaygın kullanılmaya başlanmıştır ve gelecekte de kullanımı artarak devam edecektir. Akıllı tekstillerin gelişimi günümüzde en önemli teknolojilerin başında gelmektedir. Bu teknolojinin gelişimi şüphesiz bu alanda yapılan çalışmaların desteklenmesiyle ülkemizde de geliştirilmesine hizmet edecektir. Tez projesinde güneş pilleri kullanımı ile cep telefonunda yazılım programı üzerinden kontrol edilebilen akıllı ceket tasarımı yapılmıştır Bu amaçla, insan vücudunun sıcaklık ve nem gibi verilerinin takibini yapabilen sensörler, ısıtma rezistansları, elektronik işlemciler ve enerji kaynağı olarak güneş hücreleri kullanılmıştır. Sensörler tarafından toplanan veriler, elektronik işlemci ve bluetooth haberleşme protokolü aracılığıyla telefondaki mobil uygulamaya iletilmektedir. Bu uygulama arıcılığıyla kullanıcıların verilerin takibi ve ısıtma rezistansları yardımı ile de sıcaklık dengesini kontrol edebilmesi mümkün kılınmıştır.
Özet (Çeviri)
In today's world, where the importance of mobilization, independent energy sources, sensor structures and communication is increasing, systems that are self-sufficient and can be monitored from different points are needed more than ever. Precisely for these reasons, wearable sensor and software technologies and systems that produce electrical energy from solar energy have been used more widely than ever before, and their use will continue to increase in the future. The development of this technology will undoubtedly serve to develop it in our country by supporting the studies in this field. In the thesis project, a smart jacket that can be controlled via a software program on a mobile phone was designed with the use of solar cells. Within the scope of this master's thesis, sensors that can monitor the human body's data such as temperature and humidity, heating resistors, electronic processors and solar cells as energy sources were used. The data collected by the sensors are transmitted to the mobile application on the phone via the electronic processor and bluetooth communication protocol. With this application beekeeping, it is possible for users to monitor the data and control the temperature balance with the help of heating resistances.