A Knowledge-based space planning system
- Tez No: 7331
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA PULTAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Bilgiye dayalı sistem, mekan planlaması, tasarım, kurallı sistem, abdüksyon, planlama v, knowledge-based system, space planning, design, production system, abduction, schedule planning xv
- Yıl: 1989
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
ÖZET DEMİRKAN, Halime Doktora Tezi, Yapı Bilgisi, Mimarlık Aralık, 1989, 136 sahife BİLGİYE DAYALI MEKAN PLANLAMASI SİSTEMİ Bu çalışmada bilgiye dayalı bir mekan planlaması önerilmiş ve uygulaması yapılmıştır. Tasarımla ilgili kararların ve yöntemlerin kodlanabildiği bilgisayar programları, bilgiye dayanan güçlü sistemlere dönüşür. Bir tasarımın amacına ulaşabilmesi için bir modelinin olması gerekir. Modellemede uzman sistem yaklaşımı oldukça geçerli bir uygulamadır. Kurallara dayanan uzman bir sistem; bir veri tabanı, dönüşüm kuralları ve kontrol stratejisinden oluşur. Mantık kuralları, bilgiyi tanımlama ve kullanmada, etkin rol oynamaktadır. Akılyürütme kurallarından abdüksyon ve kontrol stratejilerinden tarifli planlama tasarıma en uygun olanlarıdır. Bilgiye dayalı bir sistem, tasarımcıya modelin bütünlüğünü koruyarak yardımcı olur. Böylece tasarımcının üretkenliği artar ve kazanılan zamanla daha fazla seçenek 'O üretmesine olanak kılar.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A KNOWLEDGE-BASED SPACE PLANNING SYSTEM DEMIRKAN, Halime Ph. D. in Building Science Supervisor: Prof. Dr. Mustafa Pultar December 1989, 136 pages A design system based on a certain operational model of design has been developed and applied to spatial synthesis for representing and manipulating knowledge. A knowledge-based system is the potential for increasing productivity if low level design decisions and procedures can be automated by encoding the knowledge on which they are based within computer programs. The process of design should be modelled in order to achieve the goals. The production system formalism is way of organizing a.computational system into particular functional component. A production rule based system is formed of a database, transformational rules and a control strategy.Logic is a sytem for representing and manipulating knowledge. The mode of reasoning which can be employed in design is abduction. iiiThe effective manipulation is achieved by schedule planning system. Knowledge-based space planning system can assist designers by modelling the artifact that is being designed by maintaining the semantic integrity of the model. The higher productivity of designers and the time saved may allow them to generate more alternative design solutions.