Basınç odalarındaki oksijen regülatörlerinin dirençlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of resistance of oxygen regulators in hyperbaric chambers
- Tez No: 733147
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH AYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Deniz ve Sualtı Hekimliği, Marine and Underwater Medicine
- Anahtar Kelimeler: Basınç odası, Hiperbarik Oksijen Tedavisi, regülatör, Hyperbaric chamber, Hyperbaric Oxygen Therapy, regulator
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Giriş: Çalışmamızda hiperbarik oksijen tedavi (HBOT) merkezlerinde bulunan basınç odalarının solunum sistemlerinde bulunan inspiryum ve egzoz regülatörlerinin dirençlerinin TS EN 14931'in standartlarına uygunluğunu değerlendirdik. Bu regülatörlerin dirençlerinin yüksek olması hastanın konforunu ve tedaviye uyumunu azaltmaktadır. Ek olarak, HBOT'nin nadir olan komplikasyonlarında bir faktör olabileceği hakkında farkındalık yaratmayı amaçladık. Gereç ve yöntem: Çok kişilik basınç odası bulunan 21 hiperbarik oksijen tedavi merkezi ziyaret edilmiştir. 2,4 ATA tedavi basıncında, basınç odası içinde sağ ve sol taraftan ikişer adet olmak üzere dört adet regülatör rastgele olarak seçilmiştir. Maske düzeneğine entegre edilen fark basınç ölçer dijital manometre ile sakin solunumda ve zorlu solunumda (en az 3 tekrar yapılarak) maske içerisindeki inspiryum ve ekspiryumdaki maksimum ve minimum basınçlar kaydedilmiştir. Çalışmada elde edilen veriler Microsoft Excel programında düzenlenmiştir. Bulgular: Toplamda 84 inspiryum (demand) ve 84 ekspiryum (egzoz) regülatöründen ölçümler yapılmıştır. Normal solunumda en dirençli inspiryuma sahip olan regülatör 11,4 cmH2O ile Avox® ve direnci en düşük olan regülatör 2 cmH2O ile Haux® olarak sonuçlanmıştır. Normal solunumda en dirençli ekspiryuma sahip regülatör 22,8 cmH2O ile Galeazzi ve en az dirençli olan regülatör ise 1 cmH2O ile Haux® olarak bulunmuştır. İnspiryum regülatörlerinin %65,5'inin, ekspiryum regülatörlerinin %31'inin TS EN 14931'e uygun olmadığını saptadık. Regülatör bakımlarının düzenli yapılmadığını belirledik. Sonuç: Çalışmamızda ölçüm yapılan inspiryum ve ekspiryum regülatörlerinin büyük kısmının standartları sağlayamadığı saptandı. Regülatörlerin bakımı ile ilgili rutin bir uygulama olmadığı belirlendi. Maske içindeki yüksek basınçlar nedeniyle artan solunum iş yükü, hastaların maskeyi yüzlerine iyi oturmadan kullanmalarına neden olmaktadır. Efektif kullanılmayan maske ile ortam havası solunmakta olduğu için tedavinin etkinliği azalmaktadır. Ayrıca efektif kullanılmayan maskeden oksijen kaçağı meydana gelmekte ve basınç odası içindeki O2 yüzdesinin kontrolünü zorlaştırmaktadır. Ekspiryum regülatörlerindeki yüksek basınçların ise pulmoner barotravma riski artacağı bilinen bir gerçektir. Yeni ruhsatlar verilirken Sağlık Bakanlığı'na referans olacağına ve üreticilerin bu veriler ışığında regülatör sistemlerini gözden geçireceklerine ve basınç odalarının periyodik bakımlarında yardımcı olacağına inanıyoruz.
Özet (Çeviri)
Introduction: In our study, we evaluated the compliance of resistance of inspiratory (demand) and expiratory (exhaust) regulators in the respiratory systems of pressure chambers in hyperbaric oxygen therapy (HBOT) centers to the standards of TS EN 14931. The high resistance of these regulators reduces the patient's comfort and compliance with treatment. In addition, we aimed to raise awareness that the high resistance of these regulators may be a factor in HBOT's rare complications. Materials and methods: 21 hyperbaric oxygen treatment centers with multi-person pressure chambers were visited. At 2,4 ATA treatment pressure, four regulators were randomly selected, two regulators from right and left sides of the pressure chamber were tested. With the differential pressure digital manometer integrated into the mask assembly, maximum and minimum pressures during inspiration and expiration, while using different trademark masks, were recorded in calm breathing and challenging breathing (with at least 3 repetitions). The data obtained in the study were edited in Microsoft Excel program. Results: Measurements were made from a total of 84 inspiratory and 84 expiratory regulators. During normal breathing, the regulator with the most resistance to inspiration was found to be Avox® with 11.4 cmH2O and the regulator with the lowest resistance was Haux® 2 cmH2O. In normal respiration, the regulator most resistant to expiration was Galeazzi with 22.8 cmH2O, and the regulator with the least resistance was Haux® with 1 cmH2O. We found that 65.5% of inspiratory regulators and 31% of expiratory regulators were not suitable to TS EN 14931 standards. We have determined that regulatory maintenance is not carried out regularly. Conclusion: In our study, it was determined that the majority of the inspiratory and expiratory regulators measured did not meet the standards. It was learned that there was no routine practice in the maintenance of regulators. Increased respiratory workload due to high pressures in the mask causes patients to use the mask without sitting well on their face. The effectiveness of the treatment decreases as ambient air is inhaled with the mask, which is not used effectively. In addition, oxygen leakage occurs from the mask, and makes it difficult to control the O2 percentage inside the pressure chamber. It is a known fact that high pressures in expiratory regulators increase the risk of pulmonary barotrauma. We believe that when issuing new certificates, this work will be a reference to the Ministry of Health and the manufacturers will review their regulator systems in light of this data and assist in periodic maintenance of pressure chambers.