Laringeal maske uygulamasına intravenöz lidokaininetkilerinin, fentanil ile karşılaştırılması
comparison of the effects of intravenous lidocaine with fentanyl at LMA application
  1. Tez No: 272087
  2. Yazar: DİLEK TELOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR CANBAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Laringel maske havayolu, lidokain, fentanil, Laryngeal mask airway, lidocaine, fentanil
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Laringeal maske havayolu, maske ile havalandırılamayan hastalarda ve zor entübasyon durumunda, rahat yerle?tirilebilir olması, bronkospazm riskinin daha az olması nedeniyle uygun bir seçenektir. LMA ile hava yolu ile doğrudan bağlantı olu?turarak trakeal entübasyonun olumsuzluklarından kaçınılırken, yüz maskesinden daha güvenilir bir hava yolu sağlanır. Biz çalı?mamızda, LMA uygulanan hastalarda, LMA yerle?tirmeden 2 dakika öncesinde intravenöz yoldan verilen 2 mg/kg lidokain ile 1 ?g/kg fentanilin etkilerini kar?ıla?tırmayı amaçladık. Çalı?ma, elektif ko?ullarda, üroloji, göz, plastik cerrahi odalarında ameliyat edilen 18-65 ya? arası ASAI ve II hastalarda yapıldı. Zor hava yolu (mallampati sınıflaması III-IV), gastrointestinal reflü hikâyesi olan, devamlı sedatif ya da antiepileptik ilaç kullanan, iskemik ve valvüler kalp hastalığı olan, renal hastalığı olanlar ve gebeler ile bilinen anestezik ilaç alerjisi olan hastalar çalı?maya dâhil edilmedi. Prospektif, randomize ve çift kör olarak 50 hastada yapılan çalı?mada 25?er ki?ilik iki grup olu?turuldu. Her iki gruptaki hastalar anestezi indüksiyonundan 3 dakika önce preoksijenize edildi ve 0,04 mg/kg midazolam verildi. LMA uygulanmadan 2 dk önce 1. gruba 2 mg/kg lidokain, 2. gruba 1 ?g/kg fentanil verildi ve 2,5-3,5 mg/kg propofol ile indüksiyon yapıldı. %50 NO2, %50 O2 ve %2 sevofluran ile anestezi idamesi sağlandı. Çalı?mada herhangi bir kas gev?etici ajan kullanılmadı. LMA yerle?tirilmeden önce dı? yüzeyine ksilokain (xylocaine pump spray %10; 10 mg/doz) uygulandı. Hastalarda LMA takılmadan önce ve sorasında hemodinamik parametreler (tüm hastalarda ortak süre olan 3 zaman aralığında), ağız açıklığı, öksürük, öğürme refleksi, hareketlilik, hıçkırık, laringospazm ve yerle?tirme kolaylığını değerlendirdik. Anestezi ve cerrahi süresi kaydedildi. Postoperatif 1. ve 24. saatte VAS (visual analog scale; 0: Ağrı yok-10: Olabilecek en ?iddetli ağrı) ve VRS (verbal rating scale; hiç, hafif, orta, ?iddetli ve çok ?iddetli) ile boğaz ağrısı değerlendirildi. Her iki grupta, tanımlayıcı özelliklerine ait verilerde fark görülmedi. Grup I ve grup II arasında hemodinamik yanıtlar (Sistolik kan basıncı, Diastolik kanbasıncı, Ortalama kan basıncı ve Kalp hızı) ve SpO2 (periferik oksijen satürasyonu) değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamadı. Hastalarda LMA yerle?tirildikten sonra kan basıcı değerleri ve kalp hızı dü?tü. Periferik oksijen satürasyonları %95,5 ile 98 arasında seyretti ve LMA takıldıktan sonra yükseldi. VAS ve VRS skorlarına göre postoperatif boğaz ağrısı ameliyattan sonra 1. ve 24. saatlerde değerlendirildi ve gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark görülmedi. LMA yerle?tirme kolaylığı, ağız açıklığı, öğürme refleksi, öksürük, hıçkırık, hareketlilik, laringospazm insidansı gruplar arasında benzerdi. Sonuç olarak intravenöz lidokain (2 mg/kg) ve fentanil (1 ?g/kg) kullanılmasının, LMA yerle?tirilmesini kolayla?tırma ve postoperatif boğaz ağrısına etkileri benzer bulunmu?tur.
Özet (Çeviri)
Comparison of the effects of intravenous lidocaine with fentanyl at LMA application: Laryngeal mask airway is a good choice with patients who can not be ventilated and hard to entubate, because it is easy to apply and the risk of bronchospasm is low. Because the airway provided by LMA is conducted with air directly, the negative effects of tracheal entubation is avoided, also LMA provides a safer airway then face mask. In our study, we aimed to compare the effects of 2 mg/kg lidocaine with 1 ?g /kg fentanyl which were given intravenously 2 minutes before the LMA application. The study was done with ASA I-II patients who were between 18 and 65 years old and operated in elective conditions at urology, ophtalmic surgery or plastic and reconstructive surgery departments. The patients with difficult airway (mallampati scor 3-4) or gastrointestinal reflux story, the ones who were using sedative or antiepileptic drugs continuously, had ischemic or valvular heart diseases or renal diseases, pregnant patients and the ones with known anesthetic drug allergy were excluded from the study. The study was prospective, ramdomized and double blinded. There were two groups with 25 patients in each. All patients were preoxygenated for 3 minutes and given 0.04 mg/kg midazolam before the anesthesic induction. Two minutes before the LMA application, 2 mg/kg lidocaine was given at the first group and 1 ?g/kg fentanyl was given at the second group and then the induction was done with 2.5-3.5 mg/kg propofol. Anesthetic maintanence was provided with 50% NO2, 50% O2 and 2% sevoflurane. We didn?t use any muscle relaxant agents in the study. Before LMA application, xylocaine (xylocaine pump spray 10%; 10 mg/dose) was applied over the back surface of the LMA cuff. We evaluated the hemodynamic parameters (at all patients, at 3 comman time intervals), mouth opening, coughing, gag reflex, mobility, hiccup, laryngospasm and application facility at all patients before and after the LMA application. Between two groups, no difference at descriptive properties was seen. There was no statistically significant difference at hemodynamic parameters (systolic blood pressure, diastolic blood pressure, mean arterial blood pressure andheart rate) and SpO2 (peripheric oxygen saturation) levels between group 1 and group 2. After LMA application, heart rate and blood pressure levels of the patients decreased. Peripheric oxygen saturation levels between 95.5% and 98%, and increased after LMA application. Postoperative sore throat complain was evaluated via VAS and VRS scores at fist and 24. hour after surgery and there was no statistically significant difference between two groups. The incedance of LMA application facility, mouth opening, gag reflex, coughing, hiccup, mobility and laryngospasm were found to be similar in both groups. In conclusion, the effects of intravenous lidocaine (2 mg/kg) and fentanyl (1 ?g/kg) at facilitating the LMA application and postoperative sore throat were found to be similar.