Basınç odalarında hiperbarik oksijen uygulamaları esnasında oluşan ses şiddetinin değerlendirilmesi
Assessment of sound intensity during hyperbaric oxygen applications in pressure chambers
  1. Tez No: 461628
  2. Yazar: TAYLAN ZAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AKIN SAVAŞ TOKLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Deniz ve Sualtı Hekimliği, Halk Sağlığı, Marine and Underwater Medicine, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: hiperbarik oksijen tedavisi, gürültü, ses şiddeti, hyperbaric oxygen treatment, loudness, sound level
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı hiperbarik oksijen tedavisi uygulanan merkezlerdeki basınç odalarında, kompresyon, tedavi ve dekompresyon aşamalarında ortaya çıkan ses şiddeti ölçülerek, insan sağlığını olumsuz etkileyebilecek şiddette gürültü açısından değerlendirmektir. Çalışmada özellikle ani işitme kaybı (ani sensörinöral işitme kaybı) nedeniyle hiperbarik oksijen tedavisi görenler olmak üzere, basınç odasına tedavi amaçlı giren hastaların gürültüden olumsuz etkilenmesi önlemek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma için hiperbarik oksijen tedavilerinin uygulandığı basınçlarda kalibrasyonu yapılabilen ve hiperbarik ortamlarda doğru ölçüm yapılabilen ses seviyesi ölçen Bruel & Kjaer desibelmetre (ses ölçer) cihazla İstanbulda faaliyet gösteren hiperbarik tedavi merkezlerindeki hiperbarik oksijen uygulamalarının kompresyon, tedavi ve dekompresyon aşamalarında, basınç odası içinde ses şiddeti ölçümleri yapıldı. Elde edilen veriler insan sağlığına olası olumsuz etki açısından değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya İstanbul'da HBO tedavisi uygulayan 11 merkez dâhil edilmiştir. Ölçümlerde“A”ağırlıklı ortalama ve maksimum gürültü düzeyleri ile“C”ağırlıklı peak değerlerine bakılmıştır. Basınç odasının kompresyonu ve dekompresyonu esnasında ses şiddeti, basınç farkına bağlı olarak değişim gösterdiği için cihaz sürekli kalibre edilmiştir. Ölçümler 25 saniyelik aralıklarla yapılmış olup her ölçüm sonunda ortaya çıkan kalibrasyon değerleri not edilmiştir. Her basınç odasında en az 8 kez ölçüm yapılmış olup en yüksek 96,2 dB(A)'lik gürültü şiddeti meydana geldiği gösterilmiştir. Sonuç: Basınç odalarında gürültü kaynakları farklı olup bunlar basınçlı ortamda doğru ölçüm yapabilen ses ölçer cihazıyla tespit edilmeli ve basınç odası üretimi esnasında gürültüyü en aza indirecek önlemler alınmalıdır. Basınç odalarında çalışan sağlık personelleri eğitilmeli ve gürültüden meydana gelebilecek hasarlar için önlem alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we aimed to measure and evaluate if the sound level in the hyperbaric chamber used for hyperbaric oxygen therapy HBO, during compression, at treatment pressure and decompression, to check if the loudness affects the health adversely. The study aimed to keep the patients who receive HBO, especially for the ones with sudden sensory neural hearing loss, away from loudness discomfort and acoustic barotrauma. Matherial and methods: A sound meter, Bruel & Kjaer decibel meter that can be calibrated and measure sound level in hyperbaric condition during hyperbaric oxygen therapy was used to measure sound levels in the hyperbaric chambers used in the hyperbaric centers in Istanbul, during compression, oxygen periods and decompression phases of HBO. The results were evaluated to check if the sound levels were over the limits. Results: Eleven HBO centers in Istanbul were included in the study. The average and maximum A-weighted and C-weighted peak sound levels were evaluated. The decibel meter was calibrated during compression and decompression, since the sound level was changed due to the change in pressure. Measurements were done by 25 seconds intervals and the calibration value after each measurements were recorded. At least eight measurements were performed for each pressure chamber and the highest measured level of sound was 96,2 dB (A). Conclusion: In an hyperbaric chamber sources of louds might be various and these sources should be detected by using a sound meter than can function under hyperbaric conditions, in order to allow prevention of loudness. On the other hand, the staff serve as an attendee in a hyperbaric chamber should be trained about the hazardous effect of loudness in the chamber.