Türk sporunda çocuk koruma programı uygulamalarının değerlendirilmesi
Assessment of child protection program practices in Turkish sports
- Tez No: 733170
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA SAİD ERZEYBEK, PROF. DR. MEHMET BAYANSALDUZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Antrenör, Çocuk Koruma, Çocuk, Spor, Sporda Çocuk Koruma, Child Protection in Sports, Child Protection, Child, Coach, Sports
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 337
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de sporda çocuk koruma uygulamalarına ilişkin hizmet ve kaynakları belirlemek, spor federasyonlarının faaliyet ve organizasyonlarında koruma uygulamaların varlığı ve işlevlerine ilişkin tespitler yaparak elde edilen verileri gelişmiş diğer ülkelerle mukayeseli bir biçimde değerlendirilmeye çalışmaktır. Bu çalışmada genel tarama modeli kullanılmıştır. Çalışmanın evrenini, T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğü' ne bağlı ve bağımsız toplam 64 Spor Federasyonu ve Türkiye Futbol Federasyonu bünyesinde yer alan antrenörler oluşturmaktadır. Örneklemini ise spor federasyonlarında resmi belgeli 352 kadın, 665 erkek, toplam 1017 antrenör oluşturmaktadır. Katılımcı antrenörler tesadüfi örneklem yöntemi ve gönüllülük esasıyla belirlenmiştir. Katılımcılara araştırmacı tarafından hazırlanan 7 soruluk kişisel bilgi formu yanında, Bayansalduz, Kepoğlu ve Metin (2021) tarafından geliştirilen üç alt boyutlu, beşli likert tipinde 23 maddelik“Sporda Çocuk Koruma Ölçeği (SÇKÖ)”uygulanmıştır. Kişisel bilgi formu ve ölçek antrenörlere çevirim içi ortamda ve basılı form şeklinde uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler, SPSS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Analizlerin seçiminde öncelikle homojenlik testi uygulanmış ve normal dağılımını tespit etmek için 0,05 önem düzeyinde Kolmogorov - Simirnova testinden yararlanılmıştır. Verilerin normal dağılım göstermediği tespit edilerek iki değişken arasındaki ortalama farkın tespiti için 0,05 önem düzeyinde Mann-Whitney U Testi, ikiden fazla değişken arasındaki farkın tespiti için 0,05 önem düzeyinde Kruskal-Wallis Testi uygulanmıştır. Sonuç olarak; Türk sporunda çocuk koruma uygulamalarının yok denecek kadar az yer bulduğu ve ilgili taraflardan antrenörlerin sporda çocuk koruma ve uygulamaları hakkında yeterli bilgi sahibi olmadıkları tespit edilmiştir. Türk sporuna katılımın artarak devamı ve sporun imajı ile birlikte çocukların ve neslin korunması bakımından gerekli tedbirlerin ilgili kurumlarca alınması ve takibi hayati önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the services and resources related to child protection practices in sports in Turkey and to try to assess the data obtained by making determinations about the existence and functions of protection practices in the activities and organizations of sports federations, in a comparative way with other developed countries. A general survey model was used in this study. The universe of the study consists of a total of 64 independent and affiliated with the Republic of Turkey Ministry of Youth and Sports, the General Directorate of Sports Services, and trainers within the body of the Turkish Football Federation. The sample consists of a total of 1017 trainers, 352 women and 665 men, who are officially certified in sports federations. Participating trainers were determined by random sampling method and on a voluntary basis. In addition to the 7-question personal information form prepared by the researcher, the participants were administered the“Child Protection Scale in Sports (CPSS)”with three sub-dimensions and a five-point Likert type developed by Bayansalduz, Kepoğlu, and Metin (2021). The personal information form and the scale were applied to the trainers online and in the form of a printed form. The data obtained from the research were analyzed using the SPSS program. First of all, the homogeneity test was applied in the selection of the analyses, and the Kolmogorov - Smirnova test at a 0.05 significance level was used to determine the normal distribution. It was determined that the data did not show normal distribution, and the Mann-Whitney U test was applied at a 0.05 significance level to determine the mean difference between two variables, and the Kruskal-Wallis Test at a 0.05 significance level to determine the difference between more than two variables. As a result, it has been determined that child protection practices are scarcely found in Turkish sports and that the relevant coaches do not have enough information about child protection and practices in sports. The necessary measures must be taken and followed by the relevant institutions in terms of the increasing participation in Turkish sports and the image of sports, as well as the protection of children and generation.