Ratlarda ovaryan torsı̇yon modelı̇nde tek başına detorsı̇yonun ve metformı̇n tedavı̇sı̇ ı̇le bı̇rlı̇ktelı̇ğı̇nı̇n serum antı̇müllerı̇an hormon ve over hı̇stopatolojı̇sı̇ üzerı̇ne etkı̇sı̇nı̇n karşılaştırılması
Effect of metformin and detorsion treatment on serum anti-Müllerian hormone levels and ovarian histopathology in a rat ovarian torsion model
- Tez No: 733342
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN GÜRASLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: antimüllerian hormon, detorsiyon, metformin, over rezervi, over torsiyonu
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Bu çalışmada klinikte pek çok uygulama alanı bulunan ve maliyeti düşük olan metformin'in over torsiyonunda doku hasarını ve over rezervindeki azalmayı önlemedeki etkinliğini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya günlük vajinal smearler alınarak , 2 ardışık 4 günlük düzenli östrus siklusları gösterilmiş , gebe olmayan,8 haftalık üreme çağındaki,180-260 gr ağırlığında 24 adet dişi Wistar Hannover cinsi ratlar alındı.3 adet rat işlemler sırasında kaybedildi. Her grupta 7'şer rat olacak şekilde 3 grup oluşturuldu. Genel anestezi sağlandıktan sonra bütün ratlardan antimüllerian hormon için kan örneği alındı. 3 cm'lik bir orta hat insizyonu yapıldı. Operasyon esnasında 1. Gruba (Kontrol grubu) laparotomi dışında her hangi bir işlem yapılmadı. 2. Gruba (detorsiyon ) overler saat yönünde 360 derece torsiyone edildikten sonra pelvik yan duvara asıldı.3 saat iskemi süresi beklendikten sonra detorsiyon yapıldı. Batın kapatıldı. 3. Gruba (detorsiyon+metformin) 2.gruba yapılan detorsiyon işleminin aynısı uygulandıktan sonra ek olarak postoperatif 14 gün gavajla 50 mg/kg oral metformin tedavisi verildi. 14 gün sonra tüm ratlardan tekrar AMH için kan örneği alındıktan sonra servikal dislokasyon yöntemi ile ötenazi uygulandı. Sonrasında laparatomi yapılarak histopatolojik inceleme amaçlı tüm ratlara bilateral ooferektomi yapıldı. Bulgular: Histopatolojik olarak total hasar skorları karşılaştırıldığında yanlızca detorsiyon yapılan grupta hasar skoru detorsiyon + metformin ugulanan gruptan ve kontrol grubundan istatistiksel olarak anlamlı yüksek saptanmıştır. Detorsiyon grubunun Preop-Postop AMH Farkı Kontrol ve Detorsiyon+Metaformin Gruplarından istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuş (p=0,001), Kontrol ve Detorsiyon+Metaformin Gruplarının Preop-Postop AMH Fark ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmemiştir (p=0,998). Sonuç: Metforminin detorsiyon ile birlikte kullanıldığında over doku hasarını azalttığı ve over rezervinin korunmasında olumlu etkisinin olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Background/aim: Adnexal torsion is a common gynaecological emergency, and considered to be a problem mostly in reproductive-age women. To evaluate the effect of metformin and detorsion treatment on reducing ovarian reserve in an ovarian torsion model. Materials and methods: Twenty-four nonpregnant, Wistar Hannover rats were included in the study. Animals were divided into 3 groups: the control group, the detorsion only group, and the metformin + detorsion group. The first group received only laparotomy. In the second group, ovaries were fixed to the abdominal wall after performing 360° ovarian torsion, followed by detorsion after a 3-h period of ischemia. The third group underwent the same torsion and detorsion procedures as the second group, and received 50 mg/kg metformin by gavage for 14 days. Ovarian damage scores, follicle counts, and AMH levels were evaluated. Results: The total damage score was significantly increased in the detorsion only group compared to the metformin+detorsion and control groups. Pre-operative/post-operative AMH decreases were statistically significant in negative direction in the detorsion only group when compared to the metformin+detorsion and control groups (P = 0.001). Conclusion: Metformin+detorsion treatment may be effective in protecting the ovarian reserve after ovarian torsion.