Ratlarda over torsiyon modelinde gibco™ AmnioMAX™ - II complete medium tedavisinin iskemi/reperfüzyon hasarı üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of amniotic cell culture medium treatment on ischemia/reperfusion injury in a rat ovarian torsion model
- Tez No: 963458
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN YURTÇU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Rat over torsiyonu, detorsiyonu, rat, Amniomax, AMX, Amnion mayii stem cell, Amniyon mayii kök hücre, Gibco™ AmnioMAX™ - II Complete Medium, Rat ovarian torsion, detorsion, rat, Amniomax, AMX, amniotic stem cells, Gibco™ AmnioMAX™ - II Complete Medium
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
RATLARDA OVER TORSİYON MODELİNDE AMNİYOTİK HÜCRE KÜLTÜRÜ ORTAMININ TEDAVİSİNİN İSKEMİ/REPERFÜZYON HASARI ÜZERİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI ÖZET Amaç: Ratlarda oluşturulan over iskemi/reperfüzyon modelinde, Gibco™ AmnioMAX™ - II Complete Medium'un over hasarını önlemedeki etkinliği ve uygulama yolunun bu etkinlik üzerindeki etkisi histopatolojik ve biyokimyasal olarak araştırıldı. Materyal ve Metod: Çalışma, Düzce Üniversitesi hayvan deneyleri yerel etik kurulu onayı alındıktan sonra yapıldı. Çalışmada 55 adet 200-250 gr. ağırlığında, genç erişkin, dişi Wistar Albino rat kullanıldı. Çalışma grupları; grup 1 (sham), grup 2 (İ/R), grup 3 (İ/R + 0.2cc io AMX), grup 4 (İ/R + 1cc ip AMX), grup 5 (İ/R + 0.2cc io AMX + 1cc ip AMX) olmak üzere 5 gruptan ve her grup 11 rattan oluşmaktadır. Grup 1'e sadece laparotomi işlemi yapıldı. Grup 2'ye tek taraflı over torsiyonu yapıldı, 2 saat beklendikten sonra over detorsiyone edilerek eski haline getirildi. Grup 3'e Grup 2'ye ek olarak detorsiyon işleminden 1 dakika sonra 0.2 cc AMX tedavisi intraovarian uygulandı. Grup 4'e Grup 3'e ek olarak detorsiyon işleminden 1 dakika sonra ip 1cc AMX tedavisi uygulandı. Grup 5'e Grup 3'e ek olarak detorsiyon işleminden 1 dakika sonra io 0.2cc AMX+ ip 1cc AMX tedavisi uygulandı. Her grubun operasyonunun 28. gününde gruptaki tüm ratlar sakrifiye edildi, doku örnekleri alındı. Overler İ/R hasarı açısından, biyokimyasal parametrelerden; MDA, SOD, CAT düzeylerine bakılarak ve histopatolojik olarak ışık mikroskobu altında; foleküler dejenerasyon, ödem, pigment, inflamasyon, fibrozis, vasküler konjesyon/hemoroji incelenerek grade skorları (grade 0,1,2,3,4) verilerek değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamızda; folekül dejenerasyonu, pigmentasyon, inflamasyon, fibrozis ve MDA açısından sham grubu ile İ/R grubu arasında anlamlı fark bulundu. Folekül dejenerasyonunda; 2. grup ile 4. grup arasında fark bulundu (p:0.038). Pigmentasyon açısından değerlendirilde; Gibco™ AmnioMAX™ - II Complete Medium tedavisi verilen gruplar arasındaki fark 4. grupta istatistiksel anlamlılığa en yakın bulunmuştur (p:0.056). İnflamasyon skorları en yüksek 3. grupta bulunmuştur. İ/R grubuna kıyasla 4.grup ve 5. grup arasında fark bulunmuştur (p:0.001,p:0.049). Fibrozis en yüksek 3.grupta bulunmuştur. Fibrozis 1.grupta 2. ve 3. gruba göre anlamlı olarak daha düşük bulunmuştur (p:0.006,p:0.001). Fibrozis 5. grubta, 3. gruba kıyasla istatistiksel olarak daha düşük bulunmuştur (p:0.015). Gruplar arasında MDA değerleri karşılaştırıldığında grup 1 ile grup 3 arasında ve grup 1 ile grup 5 arasında fark vardır(p=0.067),(p=0.033). SOD ve CAT'da istatistiksel fark tespıt edılmemıstır. Sonuç: İntraperitoneal uygulanan Gibco™ AmnioMAX™ - II Complete Medium'un histopatolojik olarak folikül dejenerasyonu, pigmentasyon, inflamasyon üzerine olumlu etkileri olduğu tespit edilmiştir. Sham grubuna en yakın katalaz ve MDA değerleri intraperitoneal uygulanan Gibco™ AmnioMAX™ - II Complete Medium'un grubunda tespit edildi. Gibco™ AmnioMAX™ - II Complete Medium'un iskemi/reperfüzyon (İ/R) hasarı oluşturulmuş rat modelinde over hasarını önlemedeki etkinliği ve bunun uygulama yoluna bağlı olduğu histopatolojik ve biyokimyasal olarak göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Investigation of the Effect of Amniotic Cell Culture Medium Treatment on Ischemia/Reperfusion Injury in a Rat Ovarian Torsion Model Abstract Objective: In a rat ovarian ischemia/reperfusion (I/R) model, the efficacy of Gibco™ AmnioMAX™ - II Complete Medium in preventing ovarian damage and the impact of its administration route on this efficacy were investigated histopathologically and biochemically. Materials and Methods:This study was conducted after obtaining approval from the Düzce University Animal Experiments Local Ethics Committee. A total of 55 young adult female Wistar Albino rats (weighing 200–250 g) were used. The study groups were as follows: Group 1 (Sham) – Only laparotomy was performed, Group 2 (I/R) – Unilateral ovarian torsion was performed, followed Group 3 (I/R + 0.2cc intraovarian AMX) – In addition to Group 2 procedures, 0.2 cc AMX was administered intraovarianly one minute after detorsion. Group 4 (I/R + 1cc intraperitoneal AMX) – In addition to Group 3, 1 cc AMX was administered intraperitoneally one minute after detorsion. Group 5 (I/R + 0.2cc intraovarian AMX + 1cc intraperitoneal AMX) – In addition to Group 3, both 0.2 cc intraovarian and 1 cc intraperitoneal AMX were administered one minute after detorsion. On the 28th postoperative day, all rats were sacrificed, and tissue samples were collected. Ovarian I/R injury was evaluated through biochemical markers (MDA, SOD, CAT) and histopathological examination under a light microscope. The following parameters were assessed and graded (0-4): follicular degeneration, edema, pigmentation, inflammation, fibrosis, and vascular congestion/hemorrhage. Results: A significant difference was found between the sham group (Group 1) and the I/R group (Group 2) regarding follicular degeneration, pigmentation, inflammation, fibrosis, and MDA levels. Follicular degeneration: A significant difference was observed between Group 2 and Group 4 (p = 0.038). Pigmentation: Among the groups treated with Gibco™ AmnioMAX™ - II Complete Medium, Group 4 showed the most statistically significant trend (p = 0.056). Inflammation: The highest inflammation scores were in Group 3. A significant difference was found between Groups 4 and 5 compared to Group 2 (p = 0.001, p = 0.049). Fibrosis: The highest fibrosis scores were in Group 3. Compared to Groups 2 and 3, fibrosis was significantly lower in Group 1 (p = 0.006, p = 0.001). Compared to Group 3, fibrosis in Group 5 was statistically lower (p = 0.015). MDA levels: A significant difference was found between Group 1 and Group 3 and between Group 1 and Group 5 (p = 0.067, p = 0.033). SOD and CAT levels: No statistically significant differences were detected. Conclusion: Intraperitoneally administered Gibco™ AmnioMAX™ - II Complete Medium had positive histopathological effects on follicular degeneration, pigmentation, and inflammation. The catalase and MDA levels closest to the sham group were observed in the intraperitoneally treated AMX group. This study demonstrated that Gibco™ AmnioMAX™ - II Complete Medium effectively prevents ovarian damage in a rat I/R injury model, and its effectiveness depends on the administration route, both histopathologically and biochemically.