Sosyal medya'da pazarlama olgusunun satın alma davranışı üzerine etkisi
Effect of marketing phenomenon on buying behavior in social media
- Tez No: 733353
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYHAN DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya Pazarlaması, Sosyal Medya Araç ve Ortamları, Sosyal Medya Uygulamaları, Tüketici Satın Alma Davranışları, Social Media Marketing, Social Media Tools and Environments, Social Media Applications, Consumer Buying Behavior
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Teknolojik gelişmelere bağlı olarak iletişim teknolojilerinde de yenilikler ortaya çıkmıştır. İletişim teknolojilerindeki gelişmelere bağlı olarak 2000'li yılların başında hayatımıza giren sosyal medya, gündelik yaşamımızın bir parçası haline gelmiş ve beraberinde birçok değişimi birilikte getirmiştir. Sosyal medya, kişilerin birbirleriyle iletişim kurduğu, içerik paylaşımlarında bulunduğu ve diğer kişilerle bağlantı içerisinde oldukları sanal ortamlardır. Sosyal medya araç ve ortamları sayesinde insanların bilgiye ulaşabilmesi daha hızlı ve kolay hale gelmiş; insanlar zaman ve mekâna bağlı olmaksızın dünyanın bir ucundan diğer ucuna iletişim kurma imkânına sahip olmuştur. Sosyal medya beraberinde getirdiği bu yeniliklerle birlikte, pazarlama anlayışına da farklı bir boyut kazandırmıştır. Buna bağlı olarak sosyal medya pazarlaması kavramı ortaya çıkmıştır. İnternet ağı üzerinden sosyal medya araç ve ortamları kullanılarak yapılan tüm çalışmalar, sosyal medya pazarlaması olarak tanımlanmaktadır. Sosyal medya pazarlama araç ve ortamları sayesinde tüketici davranışlarında da değişimler meydana gelmiştir. Tüketiciler, sosyal medya araç ve ortamları sayesin de, ürün ve hizmetler hakkında araştırmalar yapabilmekte, bu ürün ve hizmetler hakkındaki bilgilerini ve görüşlerini diğer insanlarla paylaşabilmekte ve satın alma kararını etkilemeye başlamıştır. Bu yeni gelişmelere bağlı olarak, işletmeler açısından bu süreci yönetmek hayati bir durum haline gelmiştir. Bu tezin amacı, sosyal medya pazarlamasının tüketici satın alam davranışları üzerindeki etkisinin incelenmesidir.
Özet (Çeviri)
Depending on the technological developments, innovations have also emerged in communication technologies. Social media, which entered our lives in the early 2000's depending on the developments in communication technologies, has become a part of our daily life and has brought many changes with it. Social media are virtual environments where people communicate with each other, share content and connect with other people. Thanks to social media tools and environments, it has become faster and easier for people to access information; people have had the opportunity to communicate from one end of the world to the other, regardless of time and place. Along with these innovations, social media has brought a different dimension to the understanding of marketing. Accordingly, the concept of social media marketing has emerged. All work done using social media tools and environments over the internet is defined as social media marketing. Thanks to social media marketing tools and environments, changes have occurred in consumer behavior. Thanks to social media tools and environments, consumers are able to conduct research on products and services, share their information and opinions about these products and services with other people, and have begun to influence their purchasing decision. Depending on these new developments, it has become a vital situation for businesses to manage this process. The aim of this thesis is to examine the effect of social media marketing on consumer purchasing behavior.