Büyük genlikli zonklayan mavi yıldızların doğası
Nature of blue large amplitude pulsating stars
  1. Tez No: 733374
  2. Yazar: MİHRAP YALIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESİN SİPAHİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: BLAPs, Zonklayan Yıldızlar, Beyaz Cüceler, Yıldız Evrimi, BLAPs, Pulsating Stars, White Dwarfs, Stellar Evolution
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Astronomi ve Uzay Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu tezde yeni bir değişen yıldız sınıfı olan büyük genlikli mavi zonklayan yıldızların ışık değişimleri incelenmiştir. Bu yıldızların zonklama dönemleri, genlikleri ve yıldan yıla ışık değişimleri belirlenerek evrim durumları tartışılmıştır. OGLE (Optical Gravitational Lensing Experiment) gökyüzü tarama programı kapsamında bu türden değişim gösterdiği belirlenen 14 yıldız bulunmaktadır. Tezde bu yıldızların OGLE veri tabanındaki V ve I rengindeki tüm ışık eğrileri kullanılmıştır. ~30 000 K sıcaklığa sahip bu yıldızlar ~30 dk‟lık dönemler ile temel modda zonklamaktadır ve zonklama genlikleri 0.2-0.4 kadir değerindedir. Bu tez çalışmasında yeni bir tür olarak sınıflanan bu yıldız sınıfının renk değişimleri, dönem değişimleri ve yıl yıl ışık eğrilerinin biçim değişimleri incelenmiştir. Bu tez çalışmasında elde edilen bazı bulgular literatürde ilk kez yer alacaktır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the light variations of large amplitude blue pulsating stars, which are a new class of variable stars, are investigated. The pulsating periods, the amplitudes and the light changes from year to year of these stars were determined and their evolution status was discussed. There are 14 stars that have been determined to show such changes in the OGLE (Optical Gravitational Lensing Experiment) sky survey program. In the thesis, all the light curves of these stars in the V and I colors in the OGLE database were used. These stars, with a temperature of ~30 000 K, pulsate in the fundamental mode with periods of ~30 min, and their pulsating amplitudes are of magnitude 0.2-0.4. In this thesis, the color changes, period changes and year by year the shape changes of the light curves of this star class, which is classified as a new variables, were investigated. Some of the findings obtained in this thesis will be included in the literature for the first time.