Elektrik sektöründe meydana gelen iş kazalarının sıcaklık ve aydınlatma gibi fiziksel kaynaklara bağlı olarak çalışan sağlığına etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of occupational accidents in the electricity sector on employee health depending on physical sources such as temperature and lighting
  1. Tez No: 733396
  2. Yazar: KÖKSAL AKBABA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YÜKSEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrik, İş Sağlığı, İş Güvenliği, Risk, Electricity, Occupational Health, Occupational Safety, Risk
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Her ne kadar sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışma ihtiyacı ve bu amaç için alınan önlemler insanlık tarihine dayanmasına rağmen, sanayi sonrası dönemde iş sağlığı ve güvenliği kavramının ortaya çıktığına inanılmaktadır. Fabrika tipi üretimin gelişmesi ve bu işyerlerinde bağımlı işçi sayısının artmasıyla birlikte, endüstriyel kazalar ve meslek hastalıkları artmış, birçok işçi ölüm veya yaralanma nedeniyle çalışma hayatından işten çıkarılmış ve bunların neden olduğu kayıplar büyük oranlara ulaşmıştır. Özellikle 19. yüzyılın ortalarından bu yana, işçiler işyerindeki sağlıksız ve güvensiz çalışma koşullarına karşı örgütlü mücadeleye katıldılar ve devlet bu alana sosyal politikaların geliştirilmesi yoluyla müdahale etmiştir. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Avrupa Birliği (AB) gibi uluslararası kuruluşlar, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili ulusal mevzuatın gelişimini hızlandırmıştır. Teknolojik gelişme ve sanayileşme sürecinin hızlanması ile ilgili olarak, yeni iş kolları ve makineler ile yeni teknolojiler gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Although the need to work in a healthy and safe environment and the precautions taken for this purpose are based on the history of humanity, it is believed that the concept of occupational health and safety emerged in the post-industrial period. With the development of factory type production and the increase in the number of dependent workers in these workplaces, industrial accidents and occupational diseases have increased, many workers have been dismissed from working life due to death or injury, and the losses caused by these have reached great proportions. Especially since the middle of the 19th century, workers participated in the organized struggle against unhealthy and unsafe working conditions in the workplace, and the state intervened in this area through the development of social policies. International organizations such as the International Labor Organization (ILO) and the World Health Organization (WHO) and the European Union (EU) have accelerated the development of national legislation on occupational health and safety. Regarding the acceleration of the technological development and industrialization process, new lines of business and machinery and new technologies are required.