Sosyal medyanın e-ticarete etkisi: Afganistan örneği
Social media impact on e-commerce: The case of Afghanistan
- Tez No: 733401
- Danışmanlar: PROF. DR. BEDRİYE POYRAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, İşletme, Journalism, Communication Sciences, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnternet, Sosyal Medya, E-ticaret, Elektronik Ticaret, Internet, Social Media, E-commerce, Electronik Commerce
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Son yıllarda dikkat çekici bir şekilde ilgi gören sosyal ağlara erişim oldukça kolay hale gelmiştir. Milyonlarca kişinin sosyal ağlarından birini veya bir kaçını kullanması, işletmelerin bu ağlar aracılığıyla tüketicilere ulaşmasını çok daha kolay kılmıştır. Sayıları her geçen gün artan internet ve sosyal medya kullanıcılarının sayısıyla birlikte, büyük markaların online müşteri davranışlarını anlama çabası kaçınılmaz hale gelmiştir. Bu nedenle sosyal ağlar, mevcut ve potansiyel müşterilere hizmet vermek ve kaynakları pazarlamak için e-ticarette sıklıkla kullanılan ve giderek daha da etkinleşen bir platform haline gelmiştir. Çalışmada, sosyal ağların e-ticarete etkisi hakkında literatür taraması gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında, ürünlerinin satışını e-ticaret yolu ile gerçekleştiren ve satışları desteklemek için sosyal ağları kullanan Afganistan'daki 128 işletme ile anket çalışması yapılarak elde edilen bulgular değerlendirilmiştir. Bu çalışma, Afganistan'da e-ticaretle uğraşan firmaların hangi sosyal ağları hangi amaçlarla kullandığı, sosyal ağların satışları üzerine olumlu etki yaratıp yaratmadığı yapılan anket çalışması ile incelenecekir. Çalışmada aynı zamanda, Afganistan'da e- ticaretin SWOT analizi yapılarak bu sektörun firsatları ve önündeki engeller ve zoruluklar ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Access to social media, which has attracted remarkable attendion in recent years, has becom very convenient. Since millions of people around the world use one or more of social media platform, it has become very suitable for businesses to reach consumers through these networks. Increasing number of social media users has led big brands to understand customer behavior through online platforms. The emergence of social platforms has led to a subsequent shift from media concumption and adoption as one of the public relations tools as well. Therefore, social networks have become an increaseingly familiar platform used in e-commerce to market services and resources to current and potential customers. In the research, a literature review was conducted on social networks, e-commerce and the effects of these platforms on e-commerce. Within the scope of the research, a questionnaire was conducted with 128 online businesses in Afghanistan which sell their products via e-commerce and use social platforms to enhance their sales. The research aims to find and examine that which social platfroms do the companies use in dealing with e-commerce in Afghanistan, for which purposes they do use it and whether social platforms have a positive effect on their sales? At the same time, the study carried out SWOT analysis of e-commerce in Afghanistan to reveal the opportunities, obstacles and difficulties of the sector in the country.