Hypericum scabrum (Hypericaceae) türünün anatomik özelliklerinin, antimikrobiyal ve antioksidan aktivitelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the anatomic properties, antimicrobial and antioxidant activities of Hypericum scabrum (Hypericaceae) species
- Tez No: 733444
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SONGÜL KARAKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: α-pinen, antimikrobiyal, antioksidan, Hypericum scabrum, uçucu yağ, total fenol, α-pinene, antimicrobial activity, antioxidant activity, essential oil, Hypericum scabrum, total phenol
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Ülkemizde birçok bölgede yetişen Hypericum cinsine ait Hypericum scabrum türünün farklı organlarının anatomik özelliklerinin ve elde edilen uçucu yağların kimyasal bileşiminin belirlenmesi hedeflenmiştir. Hazırlanan farklı polariteye sahip ekstre, alt ekstre ve uçucu yağların fenolik madde miktarı, antioksidan ve antimikrobiyal etkisinin saptanması bu çalışmamızın amacını oluşturmaktadır. Materyal ve Metod: Bitkimizin kök, gövde, yaprak, yaprak alt ve üst yüzey, stamen, sepal ve petal yapısının anatomik özellikleri mikroskop yardımıyla incelenmiştir. Farklı organlarına ait uçucu yağlar GC ve GC/MS ile analiz edilmiştir. Fenolik madde miktarı için Folin-Ciocalteau yöntemi, antioksidan aktivite için DPPH ve antimikrobiyal aktivite için mikrodilüsyon tekniği kullanılmıştır. Bulgular: Bitkinin kök, gövde ve yaprak kısımlarında salgı kanalları görülmüştür. Yaprak amfistomatik özellik göstermektedir. Sepal ve petal yapısının apeks kısmında salgı büyümeleri gözlenmiştir. Uçucu yağ analizinde toprak üstü, çiçek ve meyve kısımlarının majör bileşeni α-pinen; kök kısmının ise undekan olduğu tespit edilmiş ve miktarlarının sırasıyla %17.5, %55.6, %85.2, %66.1 olarak bulunmuştur. Fenolik madde miktarı en fazla toprak üstü kısmına ait sulu artık alt ekstresinde 94.85±0.07 mg GAE/g, en az ise kök uçucu yağında 2.47±0.112 mg GAE/g olarak bulunmuştur. Antioksidan süpürücü aktivite (%) ise, en fazla toprak üstü sulu artık alt ekstresinde 92.45±2.84 µg/mL; en az ise kök uçucu yağında 21.25±1.45 µg/mL olarak saptanmıştır. Antimikrobiyal aktivitede ise en iyi sonuçlar Gram pozitif bakteriler S. aureus ve B. subtilis'e karşı toprak üstü ve çiçekli toprak üstü kısımlarının n-hekzan alt ekstresinde (MIK değeri 39.06 µg/mL) tespit edilmiştir. Sonuç: Bitkinin sepal ve petalinin anatomik yapısınının incelenmesi ile türün teşhisi için karakteristik özellikler belirlenmiştir. Meyve ve kök uçucu yağının kimyasal yapısının analizi ile literatüre katkı sağlanmıştır. Antioksidan ve antimikrobiyal aktivite sonuçları göz önüne alınarak bitkinin yeni bir ilaç kaynağı olabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: It was targeted to determine the anatomical features of different organs of Hypericum scabrum species of Hypericum genus, which grows in many regions in our country, and the chemical structure of the essential oils obtained. The aim of this study is to determine the amount of phenolic substances, antioxidant and antimicrobial effects of the prepared extracts, sub-extracts and essential oils with different polarity. Material and method: The anatomical features of the root, stem, leaf, lower and upper leaf surface, stamen, petal and sepal structure of our plant were examined with the help of a microscope. Essential oils from different organs were analyzed by GC and GC/MS. Folin-Ciocalteau method was used for the amount of phenolic substance, DPPH was used for antioxidant activity and microdilution technique was used for antimicrobial activity. Results: The secretory channels were found in of the root, stem and leaf parts of the plant. The leaves show amphistomatic features. Secretory growths were observed at the apex of the sepal and petal structure. In essential oil analysis, the major component in aerial part, flower and fruit structure is α-pinene; the root part was found to be undecane and their amount were found to be 17.5%, 55.6%, 85.2% and 66.1%, respectively. The highest amount of phenolic substance was found to be 94.85±0.07 mg GAE/g in the aqueous residue sub-extract of the aerial part, and the least 2.47±0.112 mg GAE/g in the root essential oil. Antioxidant scavenging activity (%) was determined as 92.45±2.84 µg/mL in the aerial part aqueous residue sub-extract and at least 21.25±1.45 µg/mL in root essential oil. In antimicrobial activity, the best results were obtained in the nhexane sub-extract of aerial part and aerial part with flower (MIC 39.06 µg/mL) structure against Gram-positive bacteria S. aureus and B. subtilis. Conclusion: By determining the anatomical structure of the sepal and petal of the plant, characteristic features were determined for the diagnosis of the species. The analysis of the chemical structure of the fruit and root essential oil contributed to the literature. Considering the antioxidant and antimicrobial activity results, it was thought that the plant could be a new drug source.