Bazalt, karbon kumaş takviyeli parçacık katkılı kompozitlerin üretimi ve mekanik, ısı ve ses yalıtım özelliklerinin optimizasyonu
Production of basalt, carbon fabric reinforced particle additive composites and optimization of mechanical, thermal and sound insulation properties
- Tez No: 733518
- Danışmanlar: PROF. DR. EMEL CEYHUN SABIR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bazalt ve Karbon Kumaş, Isı ve Ses Yalıtımı, Al2O3 ve SiC Parçacık, Taguchi Metodu ve Taguchi Gri İlişkiler Analizi, Basalt and Carbon Fabric, Thermal and Sound Insulation, Al2O3 and SiC Particles, Composite, Taguchi Method and Taguchi Gray Relation Analysis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Bu tez çalışmasında bazalt elyaf ile güçlendirilmiş, dolgu malzemeleri ile takviye edilmiş kompozitlerin ısı ve ses yalıtım özellikleri ile mekanik özellikleri incelenmiştir. Ayrıca karbon kumaş takviyeli kompozitler de üretilmiş ve böylece bazalt kompozitlerle, karbon kompozitlerin partikül takviyeli ve takviyesiz örneklerinin ısı ve ses yatılımı özellikleri karşılaştırılmıştır. En iyi ses ve ısı emici özellikleri veren kompozit malzemeyi belirlemek için Taguchi Gri İlişkiler Analizi optimizasyon tekniği yöntemi kullanılmıştır. Deneysel Tasarım L18 (3-6 Karma Düzen) ortogonal seçilmiştir. Test parametreleri (Giriş Değişkenleri) deney tasarımına göre kumaş (6 seviye), Al2O3 (3 seviye) ve SiC (3 seviye) olarak belirlendi. Optimize edilecek çıkış parametreleri ısı iletim katsayısı, ses yutuculuk, izod darbe, çekme testi, üç nokta eğilme değerleri olarak belirlenmiş ve çalışmanın sonucunda optimum numuneler tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, heat and sound insulation properties and mechanical properties of composites reinforced with basalt elyaf and reinforced with filling materials were investigated. In addition, carbon fabric reinforced composites were also produced, so the heat and sound insulation properties of basalt composites and particle reinforced and non-reinforced carbon composites were compared. Taguchi Gray Relationship Analysis optimization technique method was used to determine the composite material that gives the best sound and heat absorbing properties. Experimental Design L18 (Mixed Level 3-6) was chosen. Test parameters (Input Variables) were determined as fabric (6 levels), Al2O3 (3 levels) and SiC (3 levels) according to the experimental design. Output parameters to be optimized were determined as heat conduction coefficient, sound absorption, izod impact, tensile test, three-point bending values, and optimum samples were determined as a result of the study.