Aritmi kliniğinde tedavi gören hastalarda flebit gelişme durumu ve ilişkili faktörlerin belirlenmesi
Determination of phlebitis development status and associated factors in patients treated in arrhythmia
- Tez No: 733545
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEFTUN AKGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Antiaritmikler, Periferik İntravenöz Kateter, Flebit, Flebit Risk Faktörleri, Antiarrhythmics, Peripheral Intravenous Catheter, Phlebitis, Phlebitis Risk Factors
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu araştırma, aritmi servisinde yatan hastalarda flebit gelişme durumunu ve ilişkili faktörleri belirlemek amacıyla tanımlayıcı tipte yapıldı. Araştırma, İstanbul ilinde bulunan bir eğitim ve araştırma hastanesindeki aritmi kliniğinde yapıldı. Araştırmanın verileri“Genel Bilgi Toplama Formu”,“Kullanılan Periferik Kateter Özellikleri Tablosu”, İnfüzyon Hemşireleri Derneği tarafından önerilen“Görsel İnfüzyon Flebit Tanılama Skalası”ve“Hastaya Uygulanan İntravenöz İlaçlar”ın kayıt edildiği çizelge ile toplandı. Araştırmada; aritmi kliniğinde yatan, 247 hastaya takılan 315 kateter incelendi. Vende kalış süresi 0-24 saat ve 25-48 saat olan kateterlerin uygulama bölgelerinde flebit gelişme durumunun, 49-72 saat süre vende kalan kateterlere göre daha fazla olduğu tespit edildi (p=0,000). Antibiyotik, antiraritmik ve diğer grupta yer alan ilaçların uygulandığı kateter bölgelerinde flebit gelişme durumları arasında istatistiksel olarak ileri düzeyde anlamlı fark olduğu bulundu (p=0,000). Antiaritmik tedavi uygulanan kateterlerin %54,5'inde flebit geliştiği tespit edildi. Kateterin vende 0-24 saat kalması flebit oluşma riskini 3,35 kat, 25-48 saat kalması 3,99 kat ve antiaritmik tedavinin de kateter bölgesinde flebit gelişimini 3,99 kat artırdığı belirlenmiştir. Araştırma sonucunda; özellikle antibiyotik ve antiaritmik ilaçların uygulandığı kateter bölgelerinde ilk iki günde sıklıkla flebit geliştiği belirlenmiştir. Bu nedenle, hemşirelerin risk oluşturan etmenlerin farkında olmaları ve kateter uygulanan bölgenin ilk 48 saatte daha sık aralıklarla izlenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This descriptive study was conducted to determine the development of phlebitis and related factors in patients hospitalized in the arrhythmia ward. The research was carried out in the arrhythmia clinic of a training and research hospital in Istanbul. The data of the study were collected using the“General Information Collection Form”,“Peripheral Catheter Characteristics Table Used”,“Visual Infusion Phlebitis Diagnostic Scale”recommended by the Association of Infusion Nurses, and“Intravenous Drugs Administered to the Patient”were recorded. In the research; 315 catheters inserted in 247 patients hospitalized in the arrhythmia clinic were examined. It was determined that the development of phlebitis in the application sites of the catheters with a duration of 0-24 hours and 25-48 hours in the vein was higher than the catheters that remained in the vein for 49-72 hours (p=0.000). It was found that there was a statistically significant difference between the development of phlebitis in the catheter sites where antibiotics, antiarrhythmics and drugs in the other groups were applied (p=0.000). Phlebitis was detected in 54.5% of the catheters treated with antiarrhythmic treatment. It has been determined that the risk of phlebitis if the catheter is left for 0-24 hours in the vein, 3.35 times, if it is left for 25-48 hours, 3.99 times, and antiarrhythmic treatment increases the development of phlebitis in the catheter region by 3.99 times. As a result of the research; It was determined that phlebitis developed frequently in the first two days, especially in the catheter areas where antibiotics and antiarrhythmic drugs were applied. Therefore, it is recommended that nurses be aware of the risk factors and that the catheter site should be monitored more frequently in the first 48 hours.