Laparoskopik kolesistektomi uygulanan hastalarda intraoperatif kullanılan ventilasyon stratejilerinin perioperatif atelektaziye etkisinin modifiye lus skoru ile değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of intraoperative ventilation strategies on perioperative atelektasia by modified lus score in patients who were laparoscopic cholecystectomy
- Tez No: 733569
- Danışmanlar: PROF. DR. KADRİYE SERAP KARACALAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: laparoskopik kolesistektomi, perioperatif atelektazi, modifiye- LUS, mekanik ventilasyon, laparoscopic cholecystectomy, perioperative atelectasis, modified-LUS, mechanical ventilation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Giriş ve Amaç: Perioperatif süreçte akciğerlerde mekanik ventilasyon, hasta pozisyonu ve uygulanan cerrahinin oluşturduğu etkilere bağlı olarak havalanma azlığı ve beraberinde atelektazi gözlenebilmektedir. Çalışmamızın amacı laparoskopik kolesistektomi vakalarında ventilasyon yönetiminde uygulanan volüm kontrollü (VCV) ve volüm garantili- basınç kontrollü (VG-PCV) ventilasyon modlarının intraoperatif parametrelere ve atelektaziye olan etkilerini akciğer ultrasonografisi ile değerlendirmektir. Gereç ve Y öntem: Prospektif gözlemsel olarak planlanan çalışmamız Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi'nde, Etik kurul ve hasta onayı alınarak yapılmıştır. Laparoskopik kolesistektomi uygulanacak 18-65 yaşları arasında, ASA skoru 1-2, VKİ0,05). ET-CO2, PAO2, PACO2 ve P/F değerleri her iki grupta benzerdi (p>0,05). Tartışma ve Sonuç: Çalışmamızda operasyon süresince uyguladığımız ventilasyon modlarının intraoperatif hemodinami ve oksijenizasyon üzerinde anlamlı fark yaratmadığı ancak Grup-VG_PCV'de M-LUS değerlerinin daha iyi olduğunu belirledik. Çalışmamız verileri ışığında VG-PCV'nin daha düşük basınç değerlerine ve daha az atelektaziye neden olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATION OF THE EFFECT OF INTRAOPERATIVE VENTILATION STRATEGIES ON PERIOPERATIVE ATELEKTASIA BY MODIFIED LUS SCORE IN PATIENTS WHO WERE LAPAROSCOPIC CHOLECYSTECTOMY Introduction and Aim: In the perioperative process lack of aeration and atelectasis can be observed in lungs, due to mechanical ventilation, the effects of general anesthesia, patient position and surgery. The aim of our study is to evaluate the effects of volume-controlled (VCV) and volume-guaranteed-pressure-controlled (VG-PCV) ventilation modes applied in the ventilation management of laparoscopic cholecystectomy cases on intraoperative parameters and atelectasis by lung ultrasonography. Materials and Methods: Our prospective, observational study was conducted in Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu City Hospital, with the approval of the Ethics Committee and the informed consent of the patient. Standard general anesthesia was applied to all patients between the ages of 18-65 who were to undergo laparoscopic cholecystectomy, with an ASA score of 1-2, BMI 0.05). ET-CO2, PaO2, PaCO2 and P/F values were similar in both groups (p>0.05). Discussion and Conclusion: Ventilation modes applied during the operation have similar effects on intraoperative hemodynamics and oxygenation. However, when ventilation parameters and M-LUS values are considered, better results are seen in Group-VG-PCV. In line with the result of our study, we think that VG-PCV causes lower pressure values and less atelectasis.