Laparoskopik kolesistektomi operasyonu uygulanan hastalarda transversus abdominis plan bloğunun intraoperatif ve postoperatif etkilerinin incelenmesi
Investigation of the intraoperative and postoperative effects of transversus abdominis plane block in patients which was applied laparoscopic cholecystectomy
- Tez No: 820515
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM KIVILCIM KAÇAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Laparoskopik kolesistektomi, Transversus abdominis plan bloğu, postoperatif analjezi, postoperatif hasta memnuniyeti, Laparoscopic cholecystectomy, Transverse abdominis plane block, Postoperative analgesia, Postoperative patient satisfaction
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Çalışmamızda genel anestezi ile alınan laparoskopik kolesistektomi ameliyatı olan vakalarda transversus abdominis plan (TAP) bloğunun intraoperatif hemodinami, postoperatif analjezi ve hasta memnuniyeti üzerine olumlu etkisinin olup olmadığının araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya elektif laparoskopik kolesistektomi operasyonu uygulanacak 60 hasta dahil edildi. TAP blok uygulanan 30 hasta Grup 1'e alınırken; kontrol grubu olan 30 hasta Grup 2'ye alındı. Grup 1'deki hastalara genel anestezi indüksiyonu ve entübasyondan sonra ultrason eşliğinde herbir tarafa 20 cc %0,25'lik bupivakain (Buvasin 5mg/ml flakon) ile bilateral TAP blok uygulandı. Hastaların derlenme odasına geldiğinde ve postoperatif 24 saat boyunca Visual Analog Scale (VAS), ağrı skoru (NRS), kalp atım hızı (KAH), sistolik arter basıncı (SAB), diastolik arter basıncı (DAB) ve ortalama arter basıncı (OAB) değerleri, postoperatif tüketilen analjezik miktari, postoperatif bulantı-kusma olup olmadığı ve hasta memnuniyeti kaydedildi. Bulgular: Gruplar karşılaştırıldığında Grup 1'deki hastaların Grup 2'deki hastalara göre postoperatif 0. dk, 2, 6, 12 ve 24. saatlerdeki NRS ve VAS skorlarının daha düşük olduğu saptandı (p≤0.005). Grup 1'deki hastaların Grup 2'deki hastalara göre 0. dk ve 6. saatte daha az ek analjezik ihtiyacı duyduğu (p değerleri sırasıyla 0.001; 0.01) görüldü. Olguların postoperatif 24 saatlik servis takiplerinde kullanılan ek tramadol miktarı incelendiğinde Grup 1'deki hastalara Grup 2'deki hastalara göre daha az Tramadol uygulandığı saptandı (p=0.001). Grup 1'deki hastaların Riker Sedasyon-Ajitasyon Skalası skorlarının Grup 2'deki hastalara göre daha az olduğu saptandı (p=0.003). Grup 1'deki hastaların hasta memnuniyeti skorunun Grup 2'deki hastalara göre istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde daha yüksek olduğu saptandı (p=0.001). Sonuç: Ultrason klavuzluğunda yapılan TAP blok uygulamasının, postoperatif ağrı skorlarında, hasta memnuniyeti skoru'nda, postoperatif ajitasyon skoru'nda, postoperatif kullanılan opioid ve ek analjezik gereksiniminde, opioidlerin kullanımına bağlı komplikasyonlarda önemli ölçüde iyileşme sağladığı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to investigate the potential beneficial effects of transversus abdominis plane (TAP) block on intraoperative hemodynamics, postoperative analgesia, and patient satisfaction in individuals who underwent laparoscopic cholecystectomy under general anesthesia. Material and Method: Sixty patients who underwent elective laparoscopic cholecystectomy were included in the study. Among them, 30 patients who received TAP block were assigned to (Group 1), while the remaining 30 patients were assigned to the control group (Group 2). For the patients in Group 1, bilateral TAP block was performed under ultrasound guidance after induction of general anesthesia and intubation, using 20 cc of 0.25% bupivacaine (Buvasin 5mg/ml vial) on each side. Visual analog scale (VAS), pain score (NRS), heart rate, systolic arterial pressure, diastolic arterial pressure and mean arterial pressure, amount of postoperative analgesics consumed, incidence of postoperative nausea and vomiting, and patient satisfaction were recorded on arrival in the recovery room and for postoperative 24 hours. Results: When the groups were compared, it was found that the patients in Group 1 had lower NRS and VAS scores at the postoperative 0th minute, 2nd, 6th, 12th and 24th hours compared to the patients in Group 2 (p≤0.005). It was observed that the patients in Group 1 needed less additional analgesics at the 0th minute and 6th hour compared to the patients in Group 2 (p values 0.001; 0.01, respectively). When the amount of additional tramadol used in the postoperative 24-hour service follow-up of the cases was examined, it was found that less Tramadol was administered to the patients in Group 1 than the patients in Group 2 (p=0.001). It was determined that the Riker Sedation-Agitation Scale scores of the patients in Group 1 were lower than the patients in Group 2 (p=0.003). The patient satisfaction score of the patients in Group 1 was found to be statistically significantly higher than the patients in Group 2 (p=0.001). Conclusion: Based on the results of this study, we report that ultrasound-guided TAP block leads to significant improvements in postoperative pain scores, patient satisfaction, postoperative agitation scores, need for opioids and additional analgesics, and complications associated with opioid use.