2010 yılında acil servise başvuran penetran göğüs travmalarının retrospektif incelenmesi
- Tez No: 733584
- Danışmanlar: UZMAN MUHAMMED EVVAH KARAKILIÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: penetran toraks travması, hemotoraks, pnömotoraks, acil servis, penetrating thoracic trauma, hemothorax, pneumothorax, emergency room
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Özet Amaç: Travma, genç nüfusun başta gelen ölüm nedenidir. Bütün travmaya bağlı ölümlerin %25'den toraks travması sorumludur ve diğer %25'de mortaliteye katkı sağlamaktadır. Bu çalışmada acil servise penetran göğüs travması ile başvuran hastaların analizi yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: 2010 yılı içerisinde acil servise başvuran 76 penetran göğüs travmalı hastanın yaş, cinsiyet, travma tipi, torasik ve ekstratorasik patoloji, travma sonrası geçen süre, uygulanan medikal tedavi, mortalite yönünden analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya 76 hasta çalışmaya dahil edildi. Yaş ortalaması 31.4 idi (18-63 arası) ve %93.4'ü erkekti (n:71). Penetran göğüs travmasının en sık delici-kesici alet yaralanması ile gerçekleşmiştir (59 hasta, %77.63), 14 hasta (%18.42) ise ateşli silah yaralanmasına maruz kalmıştır. Göğüs travmasına en sık eşlik eden patoloji 19 kişi (%24) ile ekstremite yaralanması idi. Hastaların 24'ü (%31.5) konservatif olarak izlenmiştir; 40 (%52.6) hastaya göğüs tüpü uygulanmıştır. Sonuç: Penetran göğüs travmaları çoğunlukla konservatif yöntemlerle ve tüp torakostomi ile tedavi edilebilir. Yelken göğüs gibi ağır patolojilerde mekanik ventilatör desteği ve yoğun bakım tedavisi gerekebilir.
Özet (Çeviri)
Abstract Objective: Trauma is the cause of death from the young spot. Trauma is responsible for 25% of all trauma-related deaths, and the other 25% is through aid to death. In this study, patients with penetrating chest trauma in the emergency room were examined. Materials and Methods: He is examined in the emergency department in 2010. 76 patients were included in the study. The mean age was 31.4 (range 18-63) and 93.4% were male (n:71). Penetrating chest trauma was the most common cause of death (59 patients, 77.63%) and 14 patients (18.42%) were injured due to the most common complaint of stab wounds. Cases related to chest pain accident accident (24%). Twenty-four (31.5%) patients were followed conservatively; 40 (52.6%) before birth. Conclusion: Penetrating chest traumas can be concealed with a piece conservative piece and tube thoracostomy. Mechanical ventilator and medical care training in severe diseases such as flail chest.