Konya/Çumra ilçesi ve köylerinde bulunan halı ve kilim örnekleri
Samples of carpets and kilim in Konya province, Çumra district and villages
  1. Tez No: 733721
  2. Yazar: SAFİYE ÜNALDI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVİNÇ EREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Sanat Tarihi, Crafts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Dokuma, Düğüm, Konya Halıları, Motif, Türk Halı Sanatı, Weaving, Knot, Konya Carpets, Motif, Turkish Carpet Art
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 297
Özet
Konya ilinin geniş toprakları üzerinde birçok sanat eseri üretilmiştir. El sanatlarımız içerisinde yer alan halı ve kilimler hem ihtiyaç karşılamak için hem de satış yapmak amacıyla bir gelenek olarak yıllarca dokunmuştur. Yapılan dokumalar geçmişten izler taşıyan ve günümüze kadar ulaşmış en değerli kültürel miraslarımızdan biridir. Günümüzde geleneksel dokumaların üretimi durmuş olsa bile bölgede ki eski dokuma örneklerine hala ulaşılabilmektedir. Buna rağmen Çumra ve köylerinde bulunan dokumalar bugüne kadar pek tanıtılmamıştır. Çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapan Anadolu'da, kökleri Orta Asya konargöçer yaşamına dayanan dokuma geleneği, toplumun kültürel yapısı, gelenek ve görenekleri doğrultusunda devam etmiştir. Bu geleneğin devamı niteliğinde Çumra İlçesi ve civar köylerinde incelenen 65 adet dokuma örneği araştırmaya dâhil edilmiştir. Günlük kullanım ya da çeyiz amacıyla dokunan halı, kilim, yastık, seccade, heybe ve çanta gibi dokumalar malzeme, dokuma tekniği, kullanım amacına göre tanıtılarak değerlendirilmiştir. Ayrıca motif, desen, kompozisyon ve renk açısından Çumra ve köylerinde incelenen dokumaların ana karakterleri ortaya konularak Konya dokumaları arasındaki yeri belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Many works of art were produced on the vast territory of Konya. Carpets and kilims, which are included in our handicrafts, have been woven for years as a tradition both to meet needs and to sell. The weavings made are one of our most valuable cultural heritages that carry traces of the past and have reached the present day. Even though the production of traditional weavings has stopped today, old weaving samples in the region can still be reached. Despite this, the weavings found in Çumra and its villages have not been introduced until today. In Anatolia, which has hosted various civilizations, the tradition of weaving, whose roots are based on the nomadic life of Central Asia, continued in line with the cultural structure, customs and traditions of the society. As a continuation of this tradition, 65 weaving samples examined in Çumra District and its surrounding villages were included in the research. Weavings such as carpets, rugs, pillows, prayer rugs, saddlebags and bags woven for daily use or dowry were introduced and evaluated according to their material, weaving technique and purpose of use. In addition, the main characters of the weavings examined in Çumra and its villages in terms of motif, pattern, composition and color were tried to be determined among Konya weavings.