Buca Eğitim Fakültesi örneğinde lisans Coğrafya Öğretmenliği programlarındaki değişim süreçlerinin değerlendirilmesi
The evaluation of changes in Buca Education Faculty's undergraduate Geography Teaching program
- Tez No: 733724
- Danışmanlar: PROF. DR. RAZİYE ÇAKICIOĞLU OBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Eğitim ve Öğretim, Geography, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Buca Eğitim Fakültesi, Coğrafya Öğretmenliği, Lisans Eğitimi, Ana Bilim Dalı, Program, Buca Faculty of Education, Geography Teaching Department, Undergraduate Education, Programme
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Coğrafya Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu çalışmanın amacı, tarihsel süreçte Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü Coğrafya Eğitimi Ana Bilim Dalı Coğrafya Öğretmenliği Lisans Programının çeşitli özellikleri ile eğitim ve öğretim süreçleri açısından değişimini ele almaktır. Araştırmada örneklem olarak Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi'ndeki Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü Coğrafya Öğretmenliği programı seçilmiştir. Bu örneklem üzerinde programın kuruluşu, öğretim planları, uluslararası ilişkileri, öğrenci istatistikleri, öğrenci toplulukları, arazi çalışmaları, eğitim-öğretim problemleri ve programın tarihsel süreç içerisinde değişimleri incelenmiştir. Türkiye'deki en eski kuruluş tarihlerinden birine sahip olan (1982) Buca Eğitim Fakültesi Coğrafya Öğretmenliği lisans programının çeşitli özelliklerini ele alan bir araştırmaya rastlanmamış olması, ilgili örneklem çerçevesinde az sayıda çalışma olması araştırmanın özgün değerini ortaya koymuştur. Çalışma, coğrafya eğitimi veren programların sadece tek bir yönüyle değil, kapsamlı bir şekilde ele alınması gerektiğinin farkına varılmasını sağlamıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Tüm incelemelerde nitel araştırma yöntemlerine bağlı olarak literatür taraması, doküman incelemesi ve betimsel analiz yöntemlerinden faydalanılmıştır. Nitel veri toplama tekniklerinden biri olan görüşme, Buca Eğitim Fakültesi Coğrafya Öğretmenliği Programı'nda geçmişte görev yapmış ve görev yapmakta olan akademisyenler ile çevrim içi programlar üzerinden gerçekleştirilmiş ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Çalışmada kullanılan diğer veri toplama araçlarını Yüksek Öğretim Kurulu program atlası, Yükseköğretim Bilgi Sistemi, DEÜ Buca Eğitim Fakültesi Coğrafya Öğretmenliği ve DEÜ Eğitim Bilimleri Enstitüsü resmi internet sayfaları, Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi'nden izinler ile temin edilen dokümanlar oluşturmuştur. Çalışma sonuçlarına göre, geçmişte uygulanan öğretim planlarına kıyasla DEÜ BEF Coğrafya Öğretmenliği Programı mevcut öğretim planı, meslek bilgisi ve genel kültür dersleri ders sayısı, saati ve kredisi bakımından güç kazanırken alan eğitimi dersleri önemli ölçüde zayıflamıştır. İncelenen son yıllar içerisinde programın öğrenci kontenjan sayısı, kayıtlanan öğrenci sayısı ve mezun sayısı düşüş eğilimi göstermiştir. 2018-2020 dönemleri arasında programı daha çok İzmir'den gelenler, Anadolu lisesi mezunları ve erkek öğrenciler tercih etmiştir. DEÜ BEF Coğrafya Öğretmenliği Programı, öğrenci toplulukları ile birlikte çok sayıda saha çalışması ve etkinlik gerçekleştirmiş, ulusal ve uluslararası iş birlikleri ile birçok organizasyona ve çalışmaya öncülük etmiştir. Programın; akademik personel sayısı yetersizliği, öğretim programlarının değişimi, ağır ders yükü ve fiziksel alt yapı sorunları olmak üzere dört majör problemi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study is to discuss some features of bachelors degree of geography department in Dokuz Eylül university buca faculty of education and its transformation in terms of educational processes. In the study the department of geography teaching was chosen as a sample. The establishment of the program, teaching schemes, international relations, student statistics and communities, land works, educational problems and its transformation throughout the history were analysed on this sample. There isn't such a study dealing with the programme's various qualities and there are also few studies within the frame of this sample. Therefore the study has a genuine value. The sample has enabled geography programs to be handled not only from one aspect but in a multi dimensional way. Qualitative method has been used for the study. In all researches literature search, document review and descriptive analysis methods have been used qualitatively. As one of the qualitative methods; interviews have been made with the retired and current academicians of geography teaching in Buca Faculty of Education via online programs and semi-structured interview forms have been used. The other data collection tools were Council of higher education atlas, CoHE data base, official web sites of DEU Buca Faculty of Education Geography teaching dept. and institute of Educational Sciences and several documents taken from Buca Faculty of Education. According to the study results, in comparison with the past education programs, while current program of DEU BEF geography teaching department is straightening in terms of occupational data, number and credit of general culture classes, it has been weakened in terms of department education classes. Student quota, number of the registered students and graduates has declined in recent years. In between 2018-2020 the programme was chosen by students from Izmir, Anatolian high school graduates and male students. DEU BEF Geography teaching department with its student councils has put several field work and activities into practice. Also it had led many international organisations. It has been confirmed that the program has four major problems: lack of academicians, changing of teaching programs, high course load levels and physical structure problems.