Geri Dön

İbrahim Nasrallâh'ın hayatı ve 'Av adlı romanının incelenmesi

Analysis of Ibrahim Naşrallâh's novel 'Aw

  1. Tez No: 733723
  2. Yazar: ESMA ŞAFAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET VEHBİ DERELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Arap Dili ve Belagatı, Roman, İbrahim Naṣrallâh, Ürdün Romanı, Arabic Language and Rhetoric, Novel, İbrahim Naṣrallah, JordanianNovel
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160

Özet

Filistin asıllı olan fakat Ürdün'de doğup büyüyen yazar İbrahim Naṣrallâh, modern Arap edebiyatının önde gelen isimlerinden biridir. Filistin ve Ürdün başta olmak üzere pek çok Arap coğrafyasında eserleriyle takdir gören Naṣrallâh, son yıllarda dünya çapında bir edebiyatçı haline gelmiştir. Eserleri farklı dillere tercüme edilmiş ve uluslararası ödüllere layık görülmüştür. Edebiyattaki bu başarısına rağmen Naṣrallâh tek yönlü bir sanatçı olarak kalmamış; edebiyat dışında fotoğrafçılığa ve sinema sanatına yoğun bir ilgi duymuştur. Başka alanlarda kendisini geliştirmesinin, asıl hedefi olan edebiyat için beslenecek bir kaynak oluşturduğunu düşünmekte ve farklı sahalarda tecrübe kazanmaktan zevk almaktadır. Edebiyata şiirle giriş yapmış, daha sonra şiirle ifade edemediklerini anlatmak için roman alanında ilk eserini kaleme almış ve burada büyük bir başarı elde etmiştir. Fakat şiir yazmayı bırakmamış, roman ve şiir alanlarını birlikte yürütmesi (genel kanaatin aksine) Naṣrallâh için başarısını artıran bir faktör olmuştur. Naṣrallâh'ın üçüncü romanı olan 'Av eseri, onun romancılıkta kurgu ve dil açısından kendini ispatladığı bir kırılma noktası oluşturmuştur. Bu çalışmada yazarın 'Av romanı ele alınırken yöntem olarak genelden özele doğru bir odaklanma benimsenmiştir. Giriş bölümünde roman türünün doğuşu ve bu türün dünya edebiyatındaki, bilhassa Arap edebiyatındaki gelişimi incelendi. Birinci bölümde ise İbrahim Naṣrallâh'ın, bu gelişmedeki payını anlayabilmek adına onun hayatı irdelendi. İkinci bölümde yazarın 'Av eseri farklı yönlerden ele alınmaya çalışıldı. Naṣrallâh'ın bu romanı, konu olarak Arap yönetimlerindeki diktatörlerin entelektüel çevreye etkisini ele alması açısından Arap dünyasında bir ilk sayılmaktadır. Eserin bu yönü ortaya konularak ve yazarın kullandığı teknik yöntemlerde sinema sanatından başarılı bir şekilde faydalanması sergilenerek eserin roman sahasında önemli bir konuma sahip olduğunu anlatmak hedeflenmiştir.

Özet (Çeviri)

The author Ibrahim Naṣrallâh, who is Palestinian origin however born and raised in Jordan, is one of the leading figures of modern Arab literature. Naṣrallâh, who is appreciated with his works in many Arab geographies, including the Palestinian language, has become a world-class literary figure. His works have been translated into different languages and have won international awards. His awards are not limited to literature, in addition, İbrahim Naṣrallâh has a keen interest in photography and cinema. These other Clients have also produced artworks, and even a photography exhibition has received awards. He entered the literature with poetry, then moved to the field of novel to explain what he could not express with poetry, and a great success was achieved here. The third novel of Naṣrallâh,“ The Barking Dog ('Aw)”was a breaking point in which he expressed himself in fiction and language. The aim of this thesis is to understand the author's' book which is named 'Aw from different angles. This novel by Naṣrallâh is regarded as a first in the Arab world when he deals with the possibility of dictators in Arab governments to the intellectual environment. With this aspect and the technical method used in the novel, it is aimed to explain the importance of the position of the work with the successful use of the art of cinema.

Benzer Tezler

  1. İbrahim Nasrallah'ın romanlarında Filistin sorunu

    The Palestinian issue in İbrahim Nasrallah's novels

    GÜLSENA ACAR AKÇİL

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    Doğu Dilleri ve EdebiyatıKırıkkale Üniversitesi

    Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ABDUSSAMED YEŞİLDAĞ

  2. رواية زمن الخيول البيضاء دراسة أدبية تحليلية

    İbrahim Nasrallah'ın 'Zemenu'l-Huyûli'l Beyza' adlı romanının tahlili

    NISREEN OQLAH

    Yüksek Lisans

    Arapça

    Arapça

    2019

    Doğu Dilleri ve EdebiyatıSakarya Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. AHMET BOSTANCI

  3. Modern Ürdün romanında İbrahim Nasrallah'ın yeri

    The place of Ibrahim Nasrallah in modern Jordan novel

    ZEHRA GÜLAY ŞAHAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Doğu Dilleri ve Edebiyatıİstanbul Üniversitesi

    Arap Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ABDULLAH KIZILCIK

  4. The theme of bare life in Palestinian exile narratives in the aftermath of Al-Nakba

    Al-Nakba sonrası Filistin sürgün anlatılarında çıplak hayat kavramı

    AYŞEGÜL BOYALI

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2016

    Sosyolojiİstanbul Bilgi Üniversitesi

    Kültürel İncelemeler Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MEYDA YEĞENOĞLU

  5. İbrâhîm Nasrallâh ve Tuyûru'l-Hazer adlı romanı

    İbrâhîm Nasrallâh and his novel Tuyûru'l-Hazer

    ABDULKADİR KARACADAĞ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    Doğu Dilleri ve EdebiyatıDicle Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. EYYÜP TANRIVERDİ