Acil servise ayak bileği burkulması şikayetiyle başvuran hastalarda PRICE ve POLICE tedavi protokollerinin ağrı ve ayak bileği fonksiyonları üzerine etkisinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of PRICE and POLICE treatment protocols on pain and ankle functions in patients applicable to the emergency department with ankle sprain
- Tez No: 733760
- Danışmanlar: PROF. DR. ONUR POLAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Ayak bileği burkulması, acil servis, mobilizasyon, ağrı, tedavi, Ankle sprain, emergency department, mobilization, pain, treatment
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Amaç: Ayak bileği burkulması acil serviste sık başvuru nedeni olan yumuşak doku travmalarının önde gelen bir nedenidir. Tedavide gecikme ve yanlış tedavi kronik sorunlara neden olabilmektedir. Mevcut tedavi yöntemleri POLICE (Protection, Optimal loading, Ice, Compression, Elevation) ve PRICE (Protection, Rest, Ice, Compression, Elevation)'tan oluşmaktadır. Ayak bileği burkulması olan hastalarda bu tedavi protokollerinin uygulanma şekli ve hangi protokolün hangi hastalarda kullanılması gerektiğine dair hekimler arasında birliktelik sağlanamamıştır. Çalışmamızın amacı ayak bileği burkulması tedavisinde kullanılan PRICE ve POLICE tedavi protokollerinin ayak bileği fonksiyonundaki iyileşme, ağrıda azalma ve ödem tedavisi üzerine etkilerini karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Bu randomize kontrollü çalışma 15 Ekim 2020- 15 Ekim 2021 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalında gerçekleştirildi. Acil servise başvuran ve ayak bileği burkulması tanısı konulan, dahil etme kriterlerine uyan hastaların; demografik verileri, fizik muayeneleri, ayak bileği fonksiyonu skorlamaları, ayak bileği çevresi ölçümler ve tekrarlayan ayak bileği burkulması olup olmadığı çalışmayı yürüten hekim tarafından incelendi. Hastaların tedavileri yaş ve cinsiyete göre çift kör randomizasyon sağlanarak belirlendi. Her iki tedavi protokolü arasında ikili grup karşılaştırılması yapıldı ve veriler istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular: Toplam 109 hasta çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen hastaların 60(%55)'ı kadın ve yaş ortalaması 32,7±13(medyan:27, IQR:23-41) tü. Hastaların vücut kitle indeksi ortalaması 25,16±3,94(medyan:25,1, IQR:22,35-27) tü. Vakaların 92(%84)'sinin sağ ayağı baskın ayaktı ve 63(%57)'ü nün sağ ayak bileği travmatik ayaktı. Ayak bileği burkulması 1.derece olan 35(%32) hasta, 2.derece olan 55(%51) hasta ve 3.derece olan 19(%17) hasta saptandı. Çalışmamızda POLICE grubundaki hastaların başvuru ve 14.gün AOFAS skoru farkı medyan değeri 34,5(IQR:27,25-41,75) iken PRICE grubunun medyan değeri 24(IQR:15,5-35) saptanmış olup bu fark istatistiki olarak anlamlıdır. Başvuru ve 14.gün FADI skoru farkı ise POLICE grubunda medyan değer 42(IQR:35,25-50) iken PRICE grubunda medyan değer 31(IQR:22-41,5) olup aralarındaki fark istatistiki olarak anlamlıdır. Tedavi grupları arasında tek ayak parmak ucu yükselme testi oranı tedavinin 14. gününde POLICE tedavi grubunda medyan değeri 0,61(IQR:0,52-0,70) iken PRICE grubunda 0,31(IQR:0,25-0,36) olarak bulundu ve bu fark istatistiki olarak anlamlıdır. Tekrarlayan ayak bileği burkulması ise PRICE grubundaki hastalarda istatistiki olarak daha yüksek saptandı (RR:5,474, %95GA:2,29-13,05). Sonuç: İnversiyon tipi ayak bileği burkulması ile ilk 24 saatte acil servise başvuran hastalarda her iki tedavi protokolü de yumuşak doku zedelenmesi tedavisinde etkin olup; POLICE tedavi protokolü PRICE tedavi protokolüne göre daha etkin ve daha hızlı iyileşme sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Ankle sprain is a leading cause of soft tissue trauma, which is a frequent reason for admission to the emergency department. Delay in treatment and wrong treatment can cause chronic problems. Current treatment modalities consist of POLICE (Protection, Optimal loading, Ice, Compression, Elevation) and PRICE (Protection, Rest, Ice, Compression, Elevation). There is no consensus among physicians regarding the application of these treatment protocols in patients with ankle sprains and which protocol should be used in which patients. The aim of our study is to compare the effects of PRICE and POLICE treatment protocols used in the treatment of ankle sprain on improvement in ankle function, reduction in pain and treatment of edema. Materials and Methods: This randomized controlled study was carried out between October 15, 2020 and October 15, 2021, in Ankara University Department of Emergency Medicine. Patients diagnosed with ankle sprain in the emergency department and meeting the inclusion criteria; Demographic data, physical examinations, ankle function scores, ankle circumference measurements, and recurrent ankle sprain were examined by the physician who conducted the study. The treatments of the patients were determined by providing double-blind randomization according to age and gender. Paired group comparisons were made between both treatment protocols and the data were statistically analyzed. Results: A total of 109 patients were included in the study. 60 (55%) of the patients included in the study were female and the mean age was 32.7±13 (median: 27, IQR: 23-41). The mean body mass index of the patients was 25.16±3.94 (median: 25.1, IQR: 22.35-27). The right foot of 92 (84%) cases was the dominant foot, and the right ankle of 63 (57%) was traumatic foot. There were 35 (32%) patients with grade 1 ankle sprain, 55 (51%) patients with grade 2, and 19 (17%) patients with grade 3. In our study, the median value of the difference between admission and 14th day AOFAS scores of the patients in the POLICE group was 34.5 (IQR: 27.25-41.75), while the median value of the PRICE group was 24 (IQR: 15.5-35), which is statistically significant. . The difference between admission and 14th day FADI score is 42(IQR:35.25-50) in the POLICE group, while the median value is 31(IQR:22-41.5) in the PRICE group, and the difference between them is statistically significant. Among the treatment groups, the median value of the single toe elevation test rate on the 14th day of treatment was 0.61(IQR:0.52-0.70) in the POLICE treatment group, while it was 0.31(IQR:0.25-0.36) in the PRICE group. and this difference is statistically significant. Recurrent ankle sprains were statistically higher in patients in the PRICE group (RR: 5.474, 95%CI: 2.29-13.05). Conclusion: Both treatment protocols are effective in the treatment of soft tissue injury in patients who apply to the emergency department in the first 24 hours with an inversion ankle sprain; POLICE treatment protocol provides more effective and faster recovery than PRICE treatment protocol.