COVID-19 pandemisinin beden kitle indeksindeki etkileri
COVID-19 pandemic effects on body mass index
  1. Tez No: 733781
  2. Yazar: EKREM BAŞARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL KASIM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, Koronavirüs, Pandemi, Beden Kitle İndeksi, COVID-19, Coronavirus, Pandemic, Body Mass İndex
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Giriş ve Amaç: COVID-19, Çin'in Hubei eyaleti Wuhan şehrinde başlayan Aralık 2019'da ortaya çıkan bir koronavirüs salgınıdır. Pandemi ile mücadelede farmakolojik ve non-farmakolojik önlemler kullanılmıştır. Pandeminin başlangıcında alınan önlemler nedeniyle, başta beslenme ve günlük aktiviteler olmak üzere yaşam tarzı değişiklikleri olmuştur. Zorunlu gelişen yaşam tarzı değişiklikleri kilo ve beden kitle indeksinde değişikliklere neden olabilmektedir. Bu çalışmayla, alınan örneklemde COVID-19 pandemisinin beden kitle indeksinde farklılık oluşturup oluşturmadığını ortaya koymak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız kesitsel bir çalışma olup, örneklemi Ankara ilinde bulunan bir Aile Sağlığı Merkezi'ndeki bir aile hekimliği biriminden hizmet alan, beden kitle indeksi ölçümü 11 Mart 2020'den önce yapılarak kayıt altına alınmış ve 11 Mart 2020'den en az 6 ay sonra tekrar ölçüme gelen 128 kişidir. Verilerin analizinde IBM SPSS Statistics Version 23 paket programı kullanılmıştır. Bulgular: Bu çalışmaya toplamda 128 hasta dahil edilmişti. Pandemi öncesinde hastaların 16'sı (%12,5) normal kilolu, 46'sı (%35,9) fazla kilolu, 38'i (%29,7) obez I, 28'i (%21,9) obez II ve III grubundaydı. Çalışmamızda Pandemi sonrası ise normal kilolu oranı % 9,38 iken fazla kiloluların oranı %32,81 obez I %33,59 obez II-III. sınıfta ise %23,44 tü. Pandemi öncesi ve sonrası arasındaki kilo artışı istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0,116). Pandemi sonrasındaki ortalama kalça çevresindeki düşüş istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0,046). Hastaların pandemi öncesindeki ortalama BKİ 30,81±5,32 kg/m2 iken pandemi sonrasındaki ortalama BKİ 31,36±5,31 kg/m2 olarak elde edildi. Pandemi sonrasındaki ortalama BKİ'deki artışı istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0,006). Pandemi sonrasındaki ortalama bel çevresindeki artış istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0,009). Sonuç: Pandemi, kişilerin beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktiviteleri başta olmak üzere yaşam tarzlarını değiştirmiştir. Yeni pandemiler gelmeden uzaktan sağlık hizmetinin geliştirilmesi, ev içi fiziksel hareketlerin yapılmasını sağlayacak uygulama ve yayınların artması ve obezite pandemisinin ve etkilerinin anlatılarak önlenmesi için farkındalık oluşturulması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Background and Aims: COVID-19 is a coronavirus epidemic that originated in December 2019, starting in Wuhan, Hubei province, China. Pharmacological and non-pharmacological measures have been used to combat the pandemic. Due to the measures taken at the first onset of the pandemic, there have been lifestyle changes, especially nutrition and daily activities. Mandatory lifestyle changes that develop can cause changes in weight and body mass index. In this study, it was aimed to determine whether the COVID-19 pandemic caused a difference in body mass index in the sample taken. Materials and Methods: March 11, 2020 - 128 people who received services from a family medicine unit at a Family Health Center in Ankara province and whose body mass index measurement was made before March 11, 2020 and who were re-measured at least 6 months after March 11, 2020. In the analysis of the data, IBM SPSS Statistics Version 23 package program was used. Results: A total of 128 patients were included in this study. Before the pandemic, 16 (12.5%) of the patients were normal weight, 46 (35.9%) were overweight, 38 (29.7%) were obese I, 28 (21.9%) were obese II and III groups. In our study, while the normal weight rate was 9.38% after the pandemic, the proportion of overweight people was 32.81% obese I 33.59% obese II-III class was 23.44%. Weight gain between before and after the pandemic was not statistically significant (pdec0.116). The mean decrease in hip circumference after the pandemic was statistically significant (p=0.046).The mean BMI of the patients before the pandemic was 30.81±5.32 kg/m2 and the mean BMI after the pandemic was 31.36±5.31 kg/m2. The increase in mean BMI after the pandemic was statistically significant (p=0.006). The mean increase in waist circumference after the pandemic was statistically significant (p=0.009). Conclusion: The pandemic has changed people's lifestyles, especially their eating habits and physical activities. Before the arrival of new viral pandemics, it is necessary to develop remote health care, increase applications and publications that will allow physical movements to be performed at home, and raise awareness to prevent the obesity pandemic and its effects by explaining it.