Futbolcuların dikey kuvvet-hız profilleri ile çeviklik çabukluk ve yön değiştirme performansları arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Investigation of the relationships between the vertical force-velocity profiles of footballers and their agility, quickness and change of direction performances
- Tez No: 733792
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İZZET İNCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Aktif sıçrama, çabukluk, çeviklik, güç, hız, kuvvet, yön değiştirme, Agility, change of direction, countermovement jump, force, quickness, power, velocity
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Futbolcuların Dikey Sıçrama Kuvvet-Hız Profilleri ile Çeviklik Çabukluk ve Yön Değiştirme Performansları Arasındaki İlişkilerin İncelenmesi Bu çalışmada futbolcuların dikey sıçrama kuvvet-hız profilleri ile çeviklik çabukluk ve yön değiştirme performansları arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya en az 3 yıldır futbol antrenmanları yapan, son 1 yıldır müsabık olan 52 amatör futbolcu (yaş: X ̅=22.77 ± 2.676 yıl, boy: X ̅=179.71 ± 5.553cm, kilo: X ̅=76.73 ± 6.707 kg) gönüllü olarak katılmıştır. Çalışmada katılımcıların çeviklik, çabukluk ve yön değiştirme performansları; Reaktif Çeviklik Testi (RÇT), Hexagon Çabukluk Testi (HGT), Illinois Testi (IT) ile belirlenmiştir. Dikey kuvvet-hız (FV) profili (teorik maksimum kuvvet [Fo], hız [Vo] ve maksimum güç çıkışı [Pmax]) yüksüz ve vücut ağırlığının %10 ila 40'ı arasında değişen yüklü aktif sıçrama testi ile belirlenmiştir. Çalışmanın sonucunda RÇT ile Fo (r=-0.299, p=0.031) ve Pmax (r=-0.294, p=0.034), HGT ile Fo (r=-0.289, p=0.038) ve Pmax (r=-0.279, p=0.046) değişkenleri arasında zayıf ilişki bulunmuştur. Katılımcıların yüksüz sıçrama yüksekliği ile RÇT (r=-,314, p=0.023) ve HGT (r=-0.468, p=0.000) değişkenleri arasında zayıf ve anlamlı bir ilişki belirlenmiştir. Katılımcıların vücut ağırlıklarının %10'u yük altında sıçrama yüksekliği ile RÇT (r=-,321, p=0.020) ve HGT (r=-0.361, p=0.009) arasında, %20'si yük altında sıçrama yüksekliği ile RÇT (r=-,402, p=0.003) ve HGT (r=-0.462, p=0.001) arasında, %30'u yük altında sıçrama yüksekliği ile RÇT (r=-,419, p=0.002) ve HGT (r=-0.436, p=0.001) arasında zayıf, anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Vücut ağırlıklarının %40'ı yük altında sıçrama yüksekliği ile RÇT=-,384, p=0.005) arasında zayıf anlamlı bir ilişki belirlenmiştir. Katılımcıların aktif sıçrama esnasında üretilen maksimum V ile RÇT (r=-0,405, p=0.003) ve HGT (r=-0,392, p=0.004) değişkenleri arasında ve maksimum P ile RÇT (r=-0.327, p=0.018) değişkeni arasında zayıf anlamlı bir ilişki belirlenmiştir. Sonuç olarak çalışmada katılımcıların dikey kuvvet-hız profilleri ile çeviklik çabukluk ve yön değiştirme performansları arasında zayıf, anlamlı ilişki olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Investigation of the Relationships between the Vertical Force-Velocity Profiles of Footballers and their Agility, Quickness and Change of Direction Performances In this study, it was aimed to examine the relationships between the vertical jumping force-velocity profiles of footballers and their agility, quickness and change of direction performances. 52 amateur footballers (age: X ̅=22.77 ± 2.676 year, height: X ̅=179.71 ± 5.553cm, weight: X ̅=76.73 ± 6.707 kg) who have been training for at least 3 years and have been competing for the last 1-year participated in the study voluntarily. In the study, the agility, quickness and change of direction performances of the participants was determined by Reactive Agility Test (RAT), Hexagon Quickness Test (HGT), Illinois Test (IT). The vertical force-velocity (FV) profile (theoretical maximum force [Fo], velocity [Vo] and maximum power output [Pmax]) was determined by the countermovement jump test with unloaded and a loaded ranging from 10 to 40% of body weight. As a result of the study, weak correlations were found between Fo (r=-0.299, p=0.031), Pmax (r=-0.294, p=0.034) and RAT, Fo (r=-0.289, p=0.038), Pmax (r=-0.279, p=0.046) and HGT variables. Weak and significant correlations were determined between the participants' unloaded jump height and the RAT (r=-.314, p=0.023) and HGT (r=-0.468, p=0.000) variables. Weak and significant correlations were found between jump height under 10% of the participants' body weights load and RAT (r=-.321, p=0.020), HGT (r=-0.361, p=0.009), 20% of the participants' body weights load and RAT (r=-,402, p=0.003), HGT (r=-0.462, p=0.001), 30% of the participants' body weights load and RAT (r=-,419, p=0.002), HGT (r=-0.436, p=0.001), 40 % of the participants' body weights load and (RAT=-,384, p=0.005). Between the maximum V produced during countermovement jump and RAT (r=-0.405, p=0.003), HGT (r=-0.392, p=0.004) variables and between the maximum P and RAT (r=-0.327, p=0.018) variables weak and significant correlations were determined. As a result of the study, it was determined that there was a weak and significant relationship between the vertical jump force-velocity profiles of the football players and their agility, quickness and change of direction performances.