Destinasyon pazarlamasında termal turizmin yeri: Kütahya örneği
The place of thermal tourism in destination marketing: The case of Kutahya
- Tez No: 733826
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UĞUR SAYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Destinasyon Pazarlaması, Destinasyon, Kütahya, Termal Turizm, Destinations Marketing, Destinations, Kütahya, Thermal Tourism
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm ve Otelcilik İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Türkiye'de turizm sektörü hızla gelişim gösteren bir sektör olarak ön plana çıkmaktadır. Türkiye, turistik ürün çeşitliliği açısından oldukça yüksek bir potansiyele sahiptir. Turistler seyahatlerini gerçekleştirmeden önce gidecekleri destinasyonlar hakkında bilgi arayışına girerler ve bu doğrultuda karar verirler. Destinasyonlarda gerçekleştirilen turizm faaliyetleri turistlerin seçimlerini etkilemektedir. Destinasyonların sahip olduğu özellikler, destinasyonun pazarlanması ve destinasyona yönelik talebin artması açısından önemli bir yere sahiptir. Türkiye, termal kaynaklar açısından oldukça zengin bir ülkedir. Birçok nedenlerden dolayı son dönemlerde özellikle termal turizme yönelik taleplerde büyük bir artış görülmektedir. Bu doğrultuda termal turizm, destinasyonların pazarlaması açısından önemli bir yere sahiptir. Bu kapsamda çalışma, mevcut termal turizm potansiyelinden, destinasyonun pazarlanması hususunda ne derece yararlanıldığının ve nasıl yararlanılması gerektiğinin belirlenmesi ve termal turizm sektöründe uzman kişilerin, destinasyonun pazarlamasında termal turizmin rolüne dair yaklaşımlarını anlamak ve değerlendirmek için yapılmıştır. Kütahya ilinde konuyla ilgili yapılmış ilk çalışmalardan biri olması, bu çalışmayı önemli kılmaktadır. Bu çalışmada, nitel araştırma yöntemi olan görüşme yöntemi uygulanmıştır. Çalışmada, görüşme türlerinden tam yapılandırılmış görüşme tercih edilmiştir. Kütahya'da termal turizm işletmelerinde görev yapan 12 otel yöneticisi ile görüşme gerçekleştirilmiş. Elde edilen verilerin analizinde betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Yapılan analiz sonucunda, Kütahya'nın zengin termal kaynaklara sahip olduğu, reklam ve tanıtım yetersizliği olduğu, termal kaynakların destinasyon çekicilik unsuru olduğu, termal kaynakların şifa özeliği ile ön plana çıktığı, ildeki kamu ve yerel yönetimlerin destinasyonun pazarlanması konusunda desteklerinin az olduğu, termal turizmin devamlı kılınması için kaliteli hizmetin devamlılığının olması gerektiği, sosyal aktivite faaliyetlerinin geçekleştirilmesi ve yeme-içme alanlarının arttırılması gerektiği sonuçları ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The tourism sector in Turkey stands out as a rapidly evolving sector. Turkey has a very high potential for its tourist product diversity. Tourists seek information about their destination before they travel and decide accordingly. Tourism activities in the Destinations affect the selection of tourists. The features of the Destinations are key to marketing the destination and increasing the demand for the destination. Turkey is a very rich country in terms of thermal resources. For many reasons, recent periods have seen a significant increase in demand especially for thermal tourism. In this respect, thermal tourism is a key place for the marketing of destinations. In this context, the study was made to understand and evaluate the current thermal tourism potential, how it is benefited and how it should be utilized in the marketing of destination, and how experts in the thermal tourism industry approach to the role of thermal tourism in the destination marketing. The fact that it is one of the first works on the subject in the province of Kutahya makes this work important. In this study, the qualitative research method, interview method, was implemented. In the study, a fully structured conversation is preferred from the types of conversations. A meeting was held with 12 hotel managers who served in thermal tourism facilities in Kutahya. The descriptive analysis method is used in the analysis of the data obtained. As a result of the analysis, the quality service needs to be maintained in order to ensure continued thermal tourism, where Kutahya has rich thermal resources, is poor advertising and publicity, thermal resources are a destination attractiveness feature, thermal resources are highlighted by healing, and public and local governments in the province have little support for the marketing of Destination.