Kur'ân'ın kâfirlerle ilgili temsilleri hakkında işârî yorumlar
Isharî comments of represantion about disbelievers in Quran
  1. Tez No: 733902
  2. Yazar: YASEMİN ÇELİKKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE BETÜL ORUÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Tefsir, İşârî Tefsir, Temsil, Kâfir, Qur'an, Tafsir, Ishari Tafsir, Representation, Unbeliever
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
“Kur'ân'ın Kâfirlerle İlgili Temsilleri Hakkında İşârî Yorumlar”başlıklı bu çalışmamızda kâfirlerle ilgili temsillere getirilen işârî yorumlar incelenmiştir. Giriş bölümünde araştırmanın konusu, amacı, yöntem ve kaynakları hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde işârî tefsirin mahiyeti, tasavvufla ilişkisi ve tarihî gelişim süreci ele alınmıştır. İkinci bölümde önce temsil kelimesinin sözlük ve terim anlamı hakkında bilgi verilmiştir. Temsil sanatı hakkında genel bir değerlendirme yapıldıktan sonra Kur'ân'da temsil sanatının yer alma şekli ve amacı üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde kâfir ifadesinin sözlük anlamı ve Kur'ân'da kâfir ifadesinin karşılığı hakkında bilgi verildikten sonra Kur'ân'da yer alan kâfirlerle ilgili temsiller tek tek başlıklar halinde incelenmiştir. Temsillerin yer aldığı ayetler önce rivâyet ve dirâyet tefsirlerine göre açıklanmış, daha sonra işârî yorumlarına geçilmiştir. Böylelikle rivâyet ve dirâyet tefsirleriyle işârî tefsirlerin kıyaslanması sağlanarak işârî tefsirlerin tefsir genel kâidelerine uygun olup olmadığı konusu değerlendirilmiştir. Sonuç bölümünde araştırma hakkında genel bir değerlendirme yapıldıktan sonra ulaşılan sonuç ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, titled“Isharî Comments of Represantion About Disbelievers in Quran”, the ishari interpretations brought to the representations of the unbelievers were examined. In the introduction, information about the subject, purpose, method and sources of the research is given. In the first chapter, the nature of ishari tafsir, its relationship with Sufism and its historical development process are discussed. In the second part, firstly, information about the dictionary and term meaning of the word representation is given. After making a general evaluation about the art of representation, the way and purpose of the representation art in the Qur'an are emphasized. In the third chapter, after giving information about the dictionary meaning of the word unbeliever and the meaning of the word unbeliever in the Qur'an, the representations of the unbelievers in the Qur'an were examined under the headings one by one. The verses in which the representations take place were first explained according to the narration and dirayat interpretations, and then the ishari interpretations were made. In this way, it was evaluated whether the ishari tafsirs are in accordance with the general rules of tafsir by comparing the narration and wise interpretations with the ishari tafsir. In the conclusion part, the conclusions and suggestions reached after a general evaluation about the research are given.