Pandemi sürecinde sağlık çalışanlarında motivasyon ve örgütsel bağlılık: Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi örneği
Motivation and organizational commitment in health care workers during Covid 19 outbreak: Umraniye Education and Research Hospital
  1. Tez No: 734021
  2. Yazar: ESRA YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERAY TOKSÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Healthcare Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Motivasyon, Örgütsel Bağlılık, Sağlık Çalışanları, Pandemi, Motivation, Organizational Commitment, Healthcare Professionals, Pandemic
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Esenyurt Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırmada, sağlık çalışanlarının COVID 19 pandemi sürecinde örgütsel bağlılık düzeyleri ile iş motivasyonları arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırma için Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışan 103 sağlık çalışanıyla anket çalışması yürütülmüştür. Katılımcılara, Sosyodemografik Bilgi Formu, Örgütsel Bağlılık Ölçeği ve Çok Boyutlu İş Motivasyonu Ölçeği uygulanmıştır. Araştırma bulgularına göre kadın katılımcılarda örgütsel bağlılık ve iş motivasyonu alt boyut puanları anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur. Ayrıca, bekar katılımcılarda örgütsel bağlılık duygusal ve devamlılık bağlılığı puanları evlilere göre daha yüksek bulunmuştur. Unvana göre, hemşirelerin iş motivasyonu puanlarının pratisyenlere kıyasla daha yüksek olduğu görülmüştür. Örgütsel bağlılık ve iş motivasyonu arasındaki ilişki incelendiğinde, duygusal ve devamlılık bağlılığı iş motivasyonu boyutlarıyla pozitif yönlü ve anlamlı ilişkili bulunmuştur. Ayrıca, katılımcıların duygusal bağlılıkları içsel motivasyon ve içsel düzenleme boyutları tarafından pozitif yönlü ve anlamlı düzeyde yordanmaktadır. Devamlılık bağlılığı ise katılımcıların motive olamama ve kendine yansıtma boyutları tarafından negatif yönlü ve anlamlı düzeyde yordanmaktadır. Araştırma bulguları doğrultusunda iş motivasyonunun örgütsel bağlılık üzerinde önemli etkileri olduğu görülmektedir. Araştırmada, sağlık çalışanlarının iş motivasyonlarını arttıracak unsurlara yönelik çalışmaların yürütülmesiyle örgütsel bağlılığın arttırılabileceği anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between organizational commitment levels and work motivations of healthcare workers during the COVID 19 outbreak was examined. For the research, a survey was conducted with 103 healthcare professionals working at Ümraniye Training and Research Hospital. Sociodemographic Information Form, Organizational Commitment Scale and Multidimensional Job Motivation Scale were applied to the participants. According to the research findings, organizational commitment and work motivation sub-scale scores were found to be significantly higher in female participants. In addition, organizational commitment, emotional and continuity commitment scores were found to be higher in single participants than in married participants. According to the job title, the work motivation scores of the nurses were higher than the practitioners. When the relationship between organizational commitment and work motivation was examined, emotional and continuity commitment were found to be positively and significantly related to work motivation dimensions. In addition, the emotional commitment of the participants was positively and significantly predicted by the internal motivation and internal regulation dimensions. Continuity commitment, is negatively and significantly predicted by the participants' not being able to be motivated and self-reflection subscales. In line with the research findings, it can be seen that work motivation has important effects on organizational commitment. In the research, it can be considered that organizational commitment can be increased by conducting studies on the elements that will increase the work motivation of health workers. It is thought that the results obtained by further research can be extended.