Kur'an-ı Kerim ve sünnet ışığında yöneticilerin sıfatları ve ilkeleri
In the light of the Quran and the circus adjustments and principles of managers
  1. Tez No: 734046
  2. Yazar: MAHMOUD ABDELHEKIM HAMED HUSSEIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'an, Sünnet, Yönetim, Lider, İlke, Qur'an, Sunnah, Management, Leader, Morality, Principle
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tefsir Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Toplumları, devletleri iyi ve adil bir şekilde idare etmek her dönemde olduğu gibi günümüzde de önemini korumaktadır. Halkını ve toplumunu memnun edecek dürüst, sevilen, saygı duyulan, liyakatlı, adil bir lider ve yönetici olmak her insanın özlemi ve belki de en büyük hayalidir. Toplumlar ne kadar büyük veya küçük olursa olsun, işlerini yöneten, onu savunan, ona sahip çıkan ve güvenini koruyan bir lidere ihityacı vardır, iyi yetişmiş lideri olmayan bir toplum kalkınmaz. Bu çalışmada gerek Kur'an-ı Kerim ve hadislerde anlatılan gerekse İslam alimleri tarafından bu konuda önerilen, yöneticilerin sahip olması gereken liderlik özellikleri tanımlayıcı tümevarımcılık metoduyla araştırılıp incelenecektir. Bu noktadan hareketle önce Kur'an-ı Kerim ayetleri, Hz. Peygamber'in sünnetini aktaran eserler, İslam alimlerinin hayatını bize ulaştıran kaynaklar referans olarak alınacaktır. Hedfimiz yeni nesillere liderliğin gerçek anlamını aşılmaya çalışmaktır. Zira bu İslam ümmetinin tarihteki yerini alabilmesi için Kur'an'ın ve Sünnetin önerdiği yönetcilik vasıflarını iyi kavramak zorunda olduğunu düşünmekteyiz. Bu konuda bazı Müslümanlar Batılılar'ın yazdığı, liderliğin anlamını belirleyen, orijinal bir refaransı olmayan ve bu alanda Kur'ân düşüncesine dayanmayan eserlere itimat ederek yanlış bazı düşüncelere yönelmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Managing societies and states in a good and fair manner maintains its importance today as it has been in every period. It is the longing and perhaps the greatest dream of every human being to be an honest, loved, respected, qualified, fair leader and manager who will please his people and society. No matter how big or small a society is, it needs a leader who manages its affairs, defends it, protects it and maintains its trust. A society without a well-trained leader cannot develop. In this study, the leadership characteristics that managers should have, both described in the Qur'an and hadiths and recommended by Islamic scholars on this subject, will be researched and examined with the descriptive inductive method. From this point of view, first the verses of the Quran, Hz. The works that convey the Sunnah of the Prophet and the sources that convey the life of Islamic scholars to us will be taken as reference. Our goal is to try to pass on the true meaning of leadership to new generations. Because we think that in order for this Islamic Ummah to take its place in history, it has to understand the leadership qualities suggested by the Qur'an and Sunnah. In this regard, some Muslims have turned to some wrong ideas by relying on the works written by Westerners, which determine the meaning of leadership, have no original reference and are not based on the Qur'anic thought in this field.