1990 sonrası Beyoğlu'nda değişim ve kimlik sorunu
The problem of change and identity in Beyoğlu after 1990
- Tez No: 734045
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ERTAN EĞRİBEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Beyoğlu, Kent, Küreselleşme, Kent Kimliği, Taksim Meydanı, Tarlabaşı, Beyoğlu, City, Globalization, Urban Identity, Taksim Square, Tarlabaşı
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
İstanbul semtleri, mekânları, kültürel çeşitliliği ve barındırdığı farklı kimlik yapılarıyla kendi iç dinamiklerine sahip bir şehir olup evrensel bir üne sahiptir. Beyoğlu ise tarih boyunca sur içi İstanbul'u kadar önemli bir yer olmuştur. Beyoğlu tarihsel süreç içinde sürekli değişen ve var olan dokusuna yeni yaşam örüntüleri oluşturan bir yerdir. Beyoğlu'nda 1990 sonrası ortaya çıkan değişiklikler küreselleşmenin bir uzantısı olup Beyoğlu'na verilen yeni kimlikle ilişkilidir ve bu durum tartışmalarında nedenidir. Yapılan değişikliler bütünsel bakış açısından uzak, Beyoğlu'nun tarihi uzantısı olmak yerine eklenti şeklindedir. Geçmişte tanımlanan Beyoğlu kimliği ile günümüzde ortaya çıkan toplumsal ve kültürel doku birbiriyle uyumlu değildir. Beyoğlu'nun kimliğine eklemlendirmek istenen değişiklikler daha karmaşık bir durum ortaya çıkardığı gibi emek, para ve zaman israfına neden olmaktadır. Bu problemlerden yola çıkarak 1990 sonrası İstanbul Beyoğlu'ndaki değişiklikleri Beyoğlu'nun kimlik sorunuyla ilişkili olarak ele alarak yeni kimlik özelliklerini Taksim Meydanı üzerinden ortaya koymak mümkündür. Taksim Meydanı ve çevresi eklenti, yama ve bütünlüğü olmayan bir kimliği belirtmektedir. Tezde söz konusu değişimin anlatımını güçlendirmek için fotoğraflara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
İstanbul is a city with its internal dynamics, districts, avenues, cultural diversity, and different identity structures, and has a universal reputation. Beyoğlu, on the other hand, has been as important a place as Istanbul within the city walls throughout history. Beyoğlu is a place that constantly changes the historical process and creates new life patterns in its existing texture. The changes that emerged in Beyoğlu after 1990 are an extension of globalization and are related to the new identity given to Beyoğlu, and this is the reason for the discussions. The changes made are far from a holistic point of view, they are an add-on rather than a historical extension of Beyoğlu. The identity of Beyoğlu, which was defined in the past, and the social and cultural texture emerging today are not compatible with each other. The changes that are intended to be articulated to Beyoğlu's identity create more complex situations and cause such as a waste of labor, money, and time. Based on these problems, it is possible to reveal the new identity features through Taksim Square by considering the changes in Istanbul Beyoğlu after the 1990 about Beyoğlu's identity problem. Taksim Square and its surroundings indicate an identity without attachments, patches, or integrity. Photographs are included in the thesis to strengthen the narrative of the change in question.