Süt ineği işletmelerinde buzağı besleme metotları ve şartların belirlenmesi
Determination of nutrition methods and management status of calves in dairy farms
  1. Tez No: 734051
  2. Yazar: MUSTAFA ŞİPLEME
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN GÜLŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Buzağı, Kolostrum, Sıvı besleme, Süt, Calf, Colostrum, Liquid feeding, Milk
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Buzağı besleme metotları ve besleme stratejilerinin belirlendiği bu anket çalışması Konya ili ve çevresindeki 60 adet süt ineği işletmesinde yapılmıştır. İşletmelerdeki toplam buzağı sayısı 848, medyan değeri ise 10 olarak belirlenmiştir. Buzağıların %85 oranında bireysel kulübelerde barındırıldıkları bildirilmiştir. Doğum sonrası emme refleksi kontrolü yapılan işletmelerin %68.3'ünde son yıldaki ölüm oranının da düşük (%1-5) olduğu bulunmuştur (P=0.026). İşletmelerin %51.7'sinde kolostrumun doğum sonrası ilk 3 saat içerisinde günde 4-5 litre düzeyinde içirildiği belirlenmiştir. Ankete katılanlar, kolostrumun 3 günden fazla içirilmesinin buzağı ölümlerini %5'in altına düşürebileceğini ifade etmişlerdir (P=0.025). Buzağıların %90'nın üzerinde sütle ve günde 4-6 litre düzeyinde iki öğün halinde beslendiği ve beslemede biberon tercih edildiği belirtilmiştir. Katı yem olarak pelet formda buzağı başlangıç yemlerinin ilk haftadan itibaren yedirildiği ifade edilmiştir. Başlangıç yemi seçiminde %61.7 oranında protein düzeyine dikkat edildiği söylenmiştir. İşletmelerin %71.7'sinde kuru yonca ve/veya saman içeren kaba yemle ilk haftadan itibaren beslemeye başlandığı bildirilmiştir. Günlük canlı ağırlık artışının çoğunlukla 300-800 gram arasında olduğu, 60 günde sütten kesilen işletmelerde çoğunlukla 1-1.5 kg başlangıç yemi tüketiminin gerçekleştiği ifade edilmiştir. Buzağıların %83.3 oranında süt azaltılarak sütten kesildiği ve hayvanlarda 1-2 gün (%51.7) aşırı seslenme davranışlarının gözlendiği belirtilmiştir. Buzağılarında %5'ten az ishal görülme oranı olduğunu belirten işletme oranı %66.7, ishal kaynaklı buzağı ölümlerinin de %5 ve daha az olduğunu ifade eden işletme oranı ise %78.3 olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This survey, in which calf feeding methods and feeding strategies were determined, was carried out in 60 dairy cow farms in Konya. The total number of calves in the farms was determined as 848 and the median as 10. It was found that they were housed in individual calf huts at a rate of 85%. It was found that the mortality rate in the last year was also low (1-5%) in 68.3% of the enterprises that had postpartum sucking reflex control (P=0.026). It was determined that 51.7% of the dairy farms consumed 4-5 litres of colostrum per day in the first 3 hours. It has been reported that consumed colostrum for more than 3 days may reduce calf mortality below 5% (P=0.025). It has been stated that the calves are fed with more than 90% milk and in two meals at the level of 4-6 litres per day, and bottle feeding is preferred. It has been stated that calf starter feeds in pellet form are fed from the first week. It has been said that 61.7% protein level is taken into consideration in the preference of concentrated feed. It was reported that 71.7% of the farms started to feed with roughage containing dried alfalfa and/or straw from the first week. It has been said that daily live weight gain is mostly between 300-800 grams, and mostly 1-1.5 kg of starter feed is consumed in enterprises weaning in 60 days. It has been stated that the calves are weaned by reducing the amount of milk by 83.3% in the farms, and excessive calling behaviours are observed in the animals for 1-2 days (51.7%). The rate of farms stating that there is less than 5% diarrhoea in their calves was 66.7%, and the rate of farms stating that diarrhoea-related calf deaths were 5% or less was determined as 78.3%.