Denizlerdeki plastik atık kirliliği bağlamında farkındalık ve bilgi düzeylerinin araştırılması
Investigation of awareness and knowledge levels in the context of plastic waste pollution in the sea
  1. Tez No: 734052
  2. Yazar: DİDEM ÇAKIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHSEN YÜKSEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deniz Bilimleri, Marine Science
  6. Anahtar Kelimeler: Denizel atık, plastik atık, plastik atık kirliliği, deniz ekosistemi, plastik atık bilinci, Marine waste, plastic waste, plastic waste pollution, marine ecosystem, plastic waste awareness
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Oşinografi ve Deniz Biyolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu tezin odak noktası plastik üretiminde aktif olarak yer alan işletme sahipleri ve çalışanlarının plastik atıklar, denizlerde yarattığı kirlilik ve Ar-Ge çalışmaları hakkında bilgi düzeylerini ölçmektir. Doğal çevrenin rastgele ve hor kullanılması, geri dönüşü oldukça zor, çoğu zamanda imkânsız sorunların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Ülkemiz üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke olduğu için deniz kirliliği ülkemizde hayati önem taşımaktadır. Denizlerin bilinçsiz kullanımı hayatın başlangıcı olan denizlerin gün geçtikçe verimsizleşmesine, denizlerde yaşayan canlıların katliamına sebep olmakta ve en önemlisi ekosistem dengesini bozmaktadır. Deniz çöplerinin birbirinden farklı türlerini saymak mümkündür. Bu türlerden bir tanesi de uzun bir süre deniz ortamında bozunmadan kalabilen plastiklerdir. İçerisinde bulunduğumuz teknoloji çağında plastikler yeme, içme, barınma gibi temel ihtiyaçların yanı sıra sağlık sektörü de dâhil birçok endüstrinin de olmazsa olmazıdır. Plastiklerin sunduğu tüm imkânlarından onları doğru şekilde bertaraf ederek yahut kullandıktan sonra geri dönüşüme göndererek sorumluluk içerisinde faydalanabiliriz. Çalışma yapılırken öncelikli olarak detaylı literatür araştırması yapılmıştır. Bununla birlikte çalışmada, deniz ekosistemini, deniz kirliliğini, denizlerde yer alan plastik atıkları ve zararlarını, anket yapılan firmadaki AR-GE çalışmalarını, plastik kullanma eğilimini ve geri dönüşüm çalışmalarını ölçmeyi mümkün kılan 73 soruluk bir anket uygulanmıştır. Analizler, 4 tanesi sosyo-demografik, 39 tanesi bilgiyi ölçen, 13 tanesi tutumu ölçen ve 21 tanesi davranışı ölçen toplam 77 değişken kullanılarak yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The focus of this thesis is to measure the level of knowledge of the business owners and employees actively involved in the production of plastic wastes, pollution in the sea and R & D studies. The random and abusive use of the natural environment leads to very difficult and often impossible problems to recover. Since our country is a country surrounded by seas on three sides, sea pollution is vital in our country. The unconscious use of the seas causes the inefficiencies of the seas, which are the beginning of life, and the massacres of the living organisms and, most importantly, disrupts the ecosystem balance. It is possible to count different types of marine litter. One of these species is plastics that can remain intact in the marine environment for a long time. In today's technology age, plastics are essential for many industries including healthcare, as well as basic needs such as eating, drinking and sheltering. We can take full advantage of all the possibilities offered by plastics by disposing them correctly or sending them for recycling after use. While conducting the study, a detailed literature search was conducted primarily. In addition to this, a 73-question questionnaire was applied which makes it possible to measure marine ecosystem, marine pollution, plastic wastes and damages in the seas, R & D studies in the surveyed firm, tendency to use plastics and recycling studies. The analyzes were conducted using a total of 77 variables, 4 of which were socio-demographic, 39 of which measured information, 13 of which measured attitude and 21 of which measured behavior.