Enerji verimliliği açısından akıllı şehirler için kıyı alanları yönetim modeli
Coastal areas management model for smart cities in terms of energy efficiency
  1. Tez No: 734082
  2. Yazar: TANER KAYNAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEM GAZİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deniz Bilimleri, Enerji, Şehircilik ve Bölge Planlama, Marine Science, Energy, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji verimliliği, Akıllı Kent, Kıyı Bölgeleri Yönetimi, Sıfır Enerji Tüketimi, Energy Efficiency, Smart City, Coastal Zone Management, Zero Energy Consumption
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Denizel Çevre Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Şehirlerde artan nüfus beraberinde barınma, ulaşım, altyapı, güvenlik, sağlık, eğitim, çevre gibi konularda kentsel sorunlar meydana getirmiştir. Gelişen teknoloji ve yaşam biçimlerindeki değişikler enerji taleplerini artırdığı gibi, kent yaşamının sosyal tarafında insanların kentten beklentilerini de artmıştır. Akıllı kent modelleri kentlerin oluşturduğu sosyal ve fiziki sorunları çözmek üzere ortaya çıkmıştır. Günümüzün insan kuşağı olan bilgi toplumunun yaşam alanının da akıllı olması gerekmektedir. Bilgi toplumu yalnızca kentindeki gelişmelere vakıf olmakla kalmayıp küresel gelişmeleri de yakından takip etmekte, sürdürülebilir gelecek ve mutlu bir yaşam için en küçük yaşam alanından gezegenine hatta evrene kadar arasında bağ kurmakta, sorumluluk hissetmekte ve gelişim için katkıda bulunmak istemektedir. Çevre duyarlılığı geliştikçe bilgi toplumu, yaşam alanı olan küresel köyünün enerji kaynaklarını çevreye zarar vermeyen yenilenebilir enerji kaynaklarından ve/veya fosil yakıtlardan verimli bir şekilde kullanmayı tercih eder. İnsanlık çevre mücadelesinde başarısız oldukça ilk ve en çok etkilenecek kıyı bölgeleri olacaktır. Akıllı kent, enerji verimliliği ve kıyı bölgeleri kavramları, bileşenleri ve uygulamaları literatür taramasıyla incelenerek bu tezin amacı enerji verimli akıllı kentler çerçevesinde kıyı bölgelerine model oluşturacak bir araştırmadır.
Özet (Çeviri)
Increasing population in cities has brought about urban problems such as housing, transportation, infrastructure, security, health, education and environment. Developing technology and changes in lifestyles have increased energy demands, as well as increased expectations of people from the city on the social side of urban life. Smart city models have emerged to solve the social and physical problems of urban life. The living space of the information society, which is today's human generation, must also be smart. The information society is not only aware of the developments in its city, but also closely follows the global developments, establishes a connection from the smallest living space to the planet and even the universe for a sustainable future and a happy life, feels responsibility and wants to contribute to development. As environmental awareness develops, the information society prefers to use the energy resources of its global village, which is its living space, from renewable energy sources and/or fossil fuels that do not harm the environment. As humanity fails in its environmental struggle, it will be the coastal regions that will be affected first and most. The aim of this thesis is research that will create a model for coastal areas within the framework of energy efficient smart cities by examining the concepts, components and applications of smart cities, energy efficiency and coastal areas.