Eskişehir'de bir makine imalat fabrikasında çalışan işçilerin üçüncü el sigara dumanı inançları ve ilişkili faktörlerin belirlenmesi
Determination of third-hand smoke beliefs and related factors ofworkers working in a machinery factory in Eskişehir
- Tez No: 734110
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED FATİH ÖNSÜZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: İşçi, Üçüncü el sigara dumanı, Worker, Third-hand cigarette smoke
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Çalışmanın amacı Eskişehir'de bir makine imalat fabrikası işçilerinin üçüncü el sigara dumanı inançları ve ilişkili faktörlerin belirlenmesidir. Çalışma Nisan 2021-Mart 2022 tarihleri arasında, Eskişehir ili Organize Sanayi Bölgesinde bulunan bir makine imalat fabrikası işçilerinde yapılan kesitsel tipte bir çalışmadır. Toplamda 513 işçiye ulaşıldı. Tüm işçilere Üçüncü El Sigara Dumanı İnanışlar Ölçeği (BATHS-T) isimli 5'li Likert tipinde dokuz adet önermeden oluşan ölçek kullanıldı. Sigara içmeyen işçilere Sigara İçme Alışkanlığına Yönelik Tutum Değerlendirme Anketi uygulandı. Sigara içen işçilere ise bağımlılığı ölçmek için kullanılan Fagerström Nikotin Bağımlılık Testi (FNBT) kullanıldı. SPSS istatistik paket programı kullanıldı. Mann-Whitney U, Kruskal Wallis ve Ki-kare testi ile Hiyerarşik Çoklu Doğrusal Regresyon analizi yapıldı. Katılımcıların yalnızca %13.1'i üçüncü el sigara dumanı kavramını duymuştu. Üçüncü el sigara dumanı inancına etki eden faktörler olarak öğrenim durumu, Beden Kitle İndeksi (BKİ), sigara içme durumu, çalıştığı işyerinde dumana maruz kalma durumu, otel/konaklama yerinde kaldığında sigara içilmiş olup olmadığına dikkat etme durumu bulundu. Bu konuda geniş kapsamlı, ayrıntılı araştırmalara ve durum tespiti yapılıp müdahale aşamasına geçilmesi gerektiği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to determine the third-hand smoke beliefs and related factors of workers in a machinery manufactoring factury in Eskişehir. The study is a cross-sectional type study conducted beetween April 2021 and March 2022 in a machinery manufacturing factory in Eskişehir Organized Industrial Zone. A total of 513 workers were reached. A 5-point Likert-type scale consisting of nine propositions called the Third-Hand Smoke Beliefs Scale (BATHS-T) was used for all workers.The Attitude Assesment Questionnaire towards smoking habits was administered to non-smoker workers. The Fagerström Nicotine Dependence Test (FNBT), which is used to measure addiction, was used for smokers. SPSS statistical package program was used. Hierarchical Multiple Linear Regression analysis was performed with Mann-Whitney U, Kruskal Wallis and ChiSquare test. Only 13.1% of the participants had heard of the concept of third-hand smoke. Educational status, Body Mass Index (BMI), smoking status, exposure to smoke at the workplace, and paying attention to whether or not smoked when staying at a hotel/accommodation were found as factors affecting third-hand smoke belief. It has been concluded that comprehensive and detailed research and due diligence should be carried out on this issue and the intervention stage should be started.