Takım çalışması algıları ölçeğinin Türk diline uyarlanması, hemşirelerde takım çalışması algılarının mesleki işbirliği ve iletişim ile ilişkisi
Adaptation of teamwork perceptions scale to turkish language, relationship of teamwork perceptions of nurses with professional collaboration and communication
- Tez No: 734111
- Danışmanlar: PROF. DR. AYTOLAN YILDIRIM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Takım çalışması, Algı, Hemşirelik, İşbirliği, İletişim, Teamwork, Perception, Nursing, Collaboration, Communication
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu çalışma AHRQ tarafindan (2010) geliştirilmiş olan“Teamstepps Teamwork Perceptions Questionnaire (T-TPQ)”isimli ölçeğin hemşire örnekleminde Türk diline uyarlamasını yaparak, takım çalışması algılarının mesleki işbirliği ve iletişim ile ilişkisini ölçmek amacıyla tanımlayıcı metodolojik tipte tasarlanmıştır. Bu amaç kapsamında Kişisel ve Mesleki Özellikler Formu, Takım Çalışması Algıları Ölçeği (T-TPQ) ve Hemşire-Hemşire İşbirliği Ölçeğinden oluşan veri toplama araçları kullanılmıştır. Çalışmanın birinci aşamasının örneklemini İstanbul ilinde faaliyet gösteren bir üniversite ve bir özel hastanede çalışan 365 hemşire, ikinci aşamasını ise İstanbul'da kamu, üniversite ve özel hastanelerinde çalışan 621 hemşire oluşturmuştur. Araştırma verileri SPSS ve Amos IBM programı kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmanın ilk aşamasında dil geçerliliği sağlanan ölçeğin yapı geçerliliğini test etmek için uygulanan AFA sonuçlarına göre ölçek orijinal yapılanmasına uygun ve beş faktörden oluşmaktadır (KMO değeri 0,96>0,05). Elde edilen yapının DFA ile model uyumu test edilmiş ve beş faktörlü ölçeğin iyi uyuma sahip olduğu verilerle doğrulanmıştır. Ayrıca, güvenilirlik analizi yapılan ölçeğin sonuçları oldukça iyi bulunmuştur. Çalışmanın ikinci aşamasında hemşirelerde TÇAÖ (X̄=4,13±0,47) ve HHİÖ (X̄=2,87±0,60) puan ortalamaları iyi düzeyde saptanmıştır. Hemşirelikte takım çalışması algılarının işbirliği ve iletişim üzerinde önemli düzeyde pozitif bir etkisi vardır. Küçük gruplar ile çalışılması, mesleki deneyim süresi, eğitim seviyesi, çalışılan birim ve görev yeri gibi bazı değişkenler hemşirelerde takım çalışması algılarını ve işbirliğini etkilemekte, farklılıklar oluşturmaktadır. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda TÇAÖ geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olarak Türkiye'de yapılacak çalışmalarda kullanılmaya uygundur. Hemşirelerde takım çalışması algıları, karşılıklı destek ve iletişim algısı arttıkça işbirliği de olumlu düzeyde artmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the scale named“TeamSTEPPS Teamwork Perceptions Questionnaire (T-TPQ)”developed by AHRQ (2010) was translated into Turkish language in the nurse sample and ıt was planned in a descriptive methodological type in order to measure the relationship of teamwork perceptions with professional collaboration and communication. For this purpose, data collection tools consisting of Personal and Professional Characteristics Form, Teamwork Perceptions Scale (T-TPQ) and Nurse-Nurse Collaboration Scale were used. The sample of the first stage of the study consisted of 365 nurses working in a university and a private hospital operating in Istanbul, and 621 nurses working in public, university and private hospitals in Istanbul in the second stage. Research data were analyzed using SPSS and Amos IBM program. According to the EFA results applied to test the construct validity of the scale whose language validity was provided in the first stage of the study, the scale is suitable for its original structure and consists of five factors (KMO value 0,96>0,05). The model fit of the obtained structure was tested with CFA and it was verified with the data that the five-factor scale had good fit. In addition, the results of the scale whose reliability analysis was performed were found to be quite good (Cronbach's alpha 0.96). In the second stage of the study, the mean scores of TR-TPQ (X̄=4.13±0.47) and NNCS (X̄=2.87±0.60) in nurses were found to be at a good level. Teamwork perceptions in nursing have a significant positive effect on collaboration and communication. Some variables such as working with small groups, professional experience period, education level, unit and place of work affect the perceptions of teamwork and collaboration in nurses and create differences. In line with the results obtained, TR-TPQ is suitable to be used in studies to be conducted in Turkey as a valid and reliable measurement tool. As the perceptions of teamwork, mutual support and communication increase in nurses, collaboration also increases at a positive level.