Genç futbolcularda proprioseptif antremanın yüksek yoğunluklu eylemler ve beceri üzerindeki etkisi
The effect of proprioceptive training on high-intensity actions and skill on young football players
- Tez No: 734113
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UMUT CANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Beceri, futbolcu, proprioseptif egzersiz, yüksek yoğunluklu eylem, Skill, football player, proprioceptive exercise, high-intensity action
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Araştırmada genç futbolculara uygulanan proprioseptif antrenmanların futbolcuların yüksek yoğunluklu eylemlerine ve futbola özgü becerilerine ne düzeyde etki ettiğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma grubu, bir spor kulübünün futbol altyapısında spor yapan 30 erkek futbolcudan (Yaş = 15,86 ± 0,69) oluşmaktadır. Katılımcıların ön testlerine ait değerler göz önünde bulundurularak hipotez testleri yardımı ile tüm parametrelerin değerlendirilmesi sonucunda iki farklı ve homojen özelliklere sahip gruplar oluşturulmuştur. Bu gruplar; proprioseptif antrenman grubu (PAG) ve kontrol grubu (KG) olarak adlandırılmıştır. Araştırmada uygulanan testler, ölçümler ve antrenman protokolü pandemi sürecinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma başlangıç aşamasında on beşer sporcudan oluşan iki grup oluşturulmuştur. Katılımcıların boy uzunluğu ve vücut ağırlığına yönelik antropometrik ölçümler gerçekleştirilmiştir. Yüksek yoğunluklu eylemler adı altında tanımlanan el-göz koordinasyonu, dikey sıçrama, sürat, çeviklik ve kor kuvveti dayanıklılığını belirlemeye yönelik testler katılımcılara uygulanmıştır. Katılımcıların aynı zaman dinamik denge performansları da belirlenmiştir. Futbola özgü becerilerinin belirlenmesinde pas, top kontrolü ve top sürme gibi özellikleri uluslararası testler ile ölçülmüştür. Araştırma bulguları neticesinde; KG ve PAG'ın yüksek yoğunluklu eylemler açısından yapılan karşılaştırmasında gruplar arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir (p>0,05). Hem dominant hem de dominant olmayan ayakların dinamik denge performansının karşılaştırmasında da anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir (p>0,05). Futbola özgü beceriler içerisinde pas isabet oranı ve top kontrol sayısı değişkenlerinde PAG grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar belirlenmiştir (p0,05). Sonuç olarak, futbol antrenmanlarına ilave olarak yaptırılan proprioseptif antrenmanların futbol temel becerileri içerisinde gösterebileceğimiz pas isabeti ve top kontrolü gibi becerilerin gelişimine olumlu yönde katkı sağladığı ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine the level of influence of proprioceptive training applied to young football players on high-intensity actions and football-specific skills of football players. The research group consists of 30 male football players (Age = 15.86 ± 0.69) who play football as a young team of a sports club. As a result of the evaluation of all parameters with the help of hypothesis tests, taking into account the values of the preliminary tests of the participants, groups with two different and homogeneous characteristics were formed. These groups were named as proprioceptive training group (PTG) and control group (CG). The tests, measurements and training protocol applied in the study were carried out during the pandemic. At the initial stage of the research, two groups of fifteen athletes were formed. Anthropometric measurements of the height and bodyweight of the participants were made. Tests that are defined under the name of high-intensity actions, aimed at determining the hand-eye coordination, vertical jump, sprint, agility, and ember force endurance, were applied to the participants. At the same time, dynamic balance performances of the participants were also determined. Features such as passing, ball control and dribbling were measured by international tests to determine the participants' football-specific skills. According to the results, no significant differences were found between the groups in the comparison of PTG and CG in terms of high-intensity actions (p>0.05). There was also no significant difference in the comparison of the dynamic balance performance of both dominant and non-dominant feet (p>0.05). Statistically significant differences were determined in favor of the PTG group in the variables of football-specific skills such as pass hit rate and the number of ball control (p0.05). As a result, it can be stated that in addition to football training, proprioceptive training contributes positively to the development of skills such as passing and ball control, which we can show among the basic football skills.