Meme kanseri tanısı konulan evre I-II hastalarda, randomize kontrollü protein kısıtlayıcı diyet ve fiziksel aktivitenin tümör karakteristiği ve serum belirteçleri üzerine etkisi
The effect of randomized controlled protein-restrictive diet and physical activity on tumor characteristics and serum markers in stage I-II patients diagnosed with breast cancer
- Tez No: 734112
- Danışmanlar: PROF. DR. NUH ZAFER CANTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: meme tümörü, protein kısıtlı diyet, Ki67, IGF-1, VEGF, breast tumor, protein restricted diet, Ki67, IGF-1, VEGF
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı erken evre meme tümörlü hastalara tanı anından ameliyat olacağı güne kadar protein kısıtlı diyet ve fiziksel egzersiz yaptırarak tümör ve serum belirteçlerindeki değişiklikleri incelemek. Gereç ve Yöntem: Kliniğimizde meme kanseri tanısı alan, klinik olarak evre I-II olan 80 hasta 2 gruba ayrıldı. Çalışma grubunda olan hastalara diyetisyen eşliğinde izokalorik protein kısıtlı (%7) diyet ve 3 günde bir 10.000 adımlık yürüyüş egzersizi verildi. Kontrol grubunda olan hastalara da izokalorik %21 protein içerikli diyet verildi. Hastalardan diyetin verildiği ilk günün sabahı ve ameliyat gününün sabahı kan alındı. Kan örneklerinden IGF-1, TNFα, FGF, VEGF, insülin, sex hormonları gibi serum belirteçlerine bakıldı. Ayrıca hastaların tümör çapları, histopatolojik olarak Ki67 oranları diyet öncesi ve sonrası durumda karşılaştırıldı. Bulgular: Sonuçlara ER (+), PR (+), HER2(-), Luminal A ve Luminal B HER2 (-) alt gruplar içinde ayrı ayrı kıyaslama yapılarak bakıldı. Kontrol grubundaki hastaların ameliyat gününe kadar tümör çaplarının büyüdüğü ve Ki67 oranlarında artış olduğu, çalışma grubunda ise tümör boyutu ve Ki67 oranında anlamlı artış olmadığı gözlemlendi. Ayrıca çalışma grubundaki hastaların IGF-1, TNFα ve VEGF düzeylerinde anlamlı düşüş tespit edildi. Sonuç: Meme kanserli hastaların tanı anından ameliyat olacağı güne kadar olan sürecin uzaması tümörün prognozu kötü etkileyebilir. Bu sürecin uzayabileceği Covid 19 pandemisi, preoperatif herpes labialis enfeksiyonu, üst solunum yol enfeksiyonu gibi durumlarda hastaların protein kısıtlı diyet ve fiziksel aktivite yaparak tümör progresyonunu azaltmak veya durdurmak mümkün olabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: The aim of this study is to examine the changes in tumor and serum markers in patients with early-stage breast tumors from the time of diagnosis until the day of surgery by having protein-restricted diet and physical exercise. Materials and Methods: Eighty patients diagnosed with breast cancer in our clinic and clinically stage I-II were divided into 2 groups. Patients in the study group were given an isocaloric protein-restricted (7%) diet and 10,000-step walking exercise every 3 days under the guidance of a dietitian. The patients in the control group were also given an isocaloric 21% protein diet. Blood was drawn from the patients in the morning of the first day of diet and on the morning of the surgery day. Serum markers such as IGF-1, TNFα, FGF, VEGF, insulin, and sex hormones were checked from blood samples. In addition, tumor diameters and histopathological Ki67 ratios of the patients were compared before and after diet. Results: The results were compared separately within the ER (+), PR (+), HER2 (-), Luminal A and Luminal B HER2 (-) subgroups. It was observed that the tumor diameters of the patients in the control group increased and Ki67 ratios increased until the day of surgery, while there was no significant increase in tumor size and Ki67 ratio in the study group. In addition, a significant decrease was detected in the IGF-1, TNFα and VEGF levels of the patients in the study group. Conclusion: The prolongation of the process from the time of diagnosis to the day of surgery in patients with breast cancer may adversely affect the prognosis of the tumor. In cases such as the Covid 19 pandemic, preoperative herpes labialis infection, upper respiratory tract infection, where this process may be prolonged, it may be possible to reduce or stop tumor progression by making protein-restricted diet and physical activity.