Dil bilgisi öğretiminde işbirlikli öğrenme tekniğinin öğrencilerin akademik başarısına ve derse karşı tutumuna etkisi
The effect of collaborative learning techniques in distance education and grammar teaching on the student's academic success and attitude to the course
- Tez No: 734167
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BAĞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Education and Training, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Dil Bilgisi Öğretimi, İşbirlikli Öğrenme, Tutum, Grammar Teaching, Cooperative Learning, Attitude
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler ve Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu araştırma, 6. sınıf Türkçe dersinde işbirlikli öğrenme yöntemi tekniklerinin öğrencilerin akademik başarısına ve derse yönelik tutumlarına etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma, Burdur il merkezinde bulunan Suna Uzal Ortaokulunda öğrenim görmekte olan iki ayrı 6. sınıf şubesinde gerçekleştirilmiştir. Kontrol gruplu ön test-son test deneysel desenin kullanıldığı araştırmada, kura yöntemi ile sınıflardan biri işbirlikli öğrenme yönteminin teknikleri uygulanmış, diğer sınıfta ise geleneksel öğretim yöntemi uygulanmıştır. Verilerin elde edilebilmesi için Türkçe Dersi Başarı Testi ve Türkçe Dersine Yönelik Tutum Ölçeği deney ve kontrol gruplarına ön test ve son test olarak uygulanmıştır. Elde edilen nicel verilerin analizinde SPSS21 adlı veri analiz programından yararlanılmıştır. Ayrıca öğrenciler ile bireysel görüşmeler yapılarak Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formundan elde edilen nitel verilerin betimsel analizi de yapılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre, işbirlikli öğrenme yöntemi tekniklerinin uygulandığı deney grubunda, geleneksel yöntemle derslerin işlendiği kontrol grubuna göre akademik başarı yönünden anlamlı bir farklılık görülmüştür. Deney ve kontrol gruplarının Türkçe dersine ilişkin tutumları incelendiğinde ise yalnızca işbirlikli öğrenme yöntemi tekniklerinin olumlu bir katkı gösterdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to examine the effects of cooperative learning method on students' academic success and attitudes towards the lesson in the 6th grade Turkish lesson. The research was carried out in two separate 6th grade branches studying at Suna Uzal Secondary School in Burdur city center. In the research in which the pretest-posttest experimental design with control group was used, the techniques of the cooperative learning method were applied in one of the classes with the lottery method, while the traditional teaching method was applied in the other class. In order to obtain the data, the Turkish Lesson Achievement Test and the Attitude Scale towards the Turkish Lesson were applied to the experimental and control groups as a pre-test and post-test. Data analysis program called SPSS21 was used in the analysis of the data. According to the findings obtained as a result of the research, a significant difference was observed in terms of academic achievement in the experimental group in which the cooperative learning method techniques were applied, compared to the control group in which the lessons were taught with the traditional method. When the attitudes of the experimental and control groups towards the Turkish lesson were examined, it was determined that only cooperative learning method techniques made a positive contribution.