Dijitalizm ve kripto para ilişkisi
Relationship of digitalism and crypto money
- Tez No: 734166
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Dijitalizm, kripto para, küreselleşme, sosyal medya, teknolojik ilerleme, Digitalism, cryptocurrency, globalization, social media, technological progress
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Dijitalizm'in en yaygın ve bilinen tanımına göre teknik ilerleme sonucunda ortaya çıkan ve reelden sanala doğru geçişi ifade eden bir kavram olarak tanımlanmaktadır. Etkisi özellikle son çeyrek asırda artış gösteren ve arkasındaki teknolojik dinamizmle birlikte her geçen gün hayatımıza daha fazla giren dijitalizm ekonomik alanda ise sanal paralar ile kendini göstermektedir.Kripto paralar arkasında yer alan ileri teknolojik altyapı ve sahip olduğu karmaşık şifreleme algoritması sayesinde oldukça güvenli enstrümanlar olarak ön plana çıkmaktadır. Güvenlik olarak ileri boyutlarda olsa da kötü amaçlı kullanımlar içinde birçok unsuru barındıran kripto paralar günümüz ekonomi dünyasında her geçen gün daha fazla ilgi görmeye devam etmektedir. Özetle bu çalışmanın amacı dijitalizm ile kripto paralar arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışma toplamda dört ana bölüm ve bağlı alt bölümlerden oluşmaktadır. Çalışmada kripto paraların parasal ekosistem içerisindeki yeri kapsamlı bir şekilde açıklanarak kripto paraların gelişim süreci detaylı bir şekilde incelenmiştir. Çalışmada dijitalizm kapsamında kripto para ile olan ilişkiyi incelemek için dört temel gösterge kullanılmıştır. Bu göstergeler ise küreselleşme, internet kullanımı, teknolojik ilerleme ve sosyal medya kullanımıdır. Bu göstergeler ile kripto paraların ilişkisi istatistiki veriler yardımıyla incelenmiş ve sonuç olarak dijitalizmde yaşanan pozitif gelişmelerin kripto paraları da pozitif olarak etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
According to its most common and known definition, digitalism is defined as a concept that emerges as a result of technical progress and expresses the transition from real to virtual. Digitalism, whose effect has increased especially in the last quarter century and is entering our lives more and more with the technological dynamism behind it, manifests itself in the economic field with virtual currencies.Cryptocurrencies stand out as highly secure instruments thanks to the advanced technological infrastructure and complex encryption algorithm behind them. Although it is advanced in terms of security, cryptocurrencies, which contain many elements in malicious uses, continue to gain more and more popularity in today's economy world.The aim of this study is to examine the relationship between digitalism and cryptocurrencies. The study consists of four main sections and subsections. In the study, the place of cryptocurrencies in the monetary ecosystem has been explained in detail and the development process of cryptocurrencies has been examined in detail. In the study, four basic indicators were used to examine the relationship with crypto money within the scope of Digitalism. These indicators are globalization, internet usage, technological progress and social media usage. The relationship between these indicators and cryptocurrencies was examined with the help of statistical data, and as a result, it was determined that the positive developments in digitalism also positively affected cryptocurrencies.