Van ilinin jeolojik miras envanteri ve jeoturizm potansiyelinin araştırılması
Investigation of the potential of geological heritage inventory and geotourism in van
  1. Tez No: 734262
  2. Yazar: MUHAMMET NECATİ AYTEKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TÜRKER YAKUPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Jeosit, Jeolojik Miras, Jeoturizm, Jeoenvanter, Van, Geosite, Geological Heritage, Geotourism, Geo-inventory, Van
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu tez çalışmasında Van il sınırları içerisinde yer alan jeolojik miras alanlarının envanterinin çıkarılması ve bu alanların jeoturizm potansiyelinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda yapılan arazi çalışmalarında, Van ili sınırları içerisindeki jeolojik alanlardan yaya veya araçla ziyaret edilebilir mesafede olan Van Gölü, Erçek Gölü, Gedikbulak Köyü Timar Mevkii?ndeki Bazalt sütunlar, Muradiye Şelalesi, Edremit İlçesi Çiçekli Beldesi Andaç Köyü?ndeki Sismitler, Edremit Traverteni, Başkale İlçesi Dereiçi Köyü?ndeki Travertenler, Başkale İlçesi Yavuzlar Köyü?ndeki Peribacaları ele alınmıştır. Böylece Türkiye Jeolojik Miras Alanlarının sayı ve çeşitliliğine katkıda bulunulması hedeflenmiştir. Bu tez çalışmasıyla, Van ili jeolojik miras alanlarının ulusal ve uluslararası düzeyde tanınırlığı olan statülere kavuşturulması için de bir adım atılmıştır. Bu alanların tanıtılmaları, gerek korunmaları için çalışmalar yürütülmesine gerekse toplumumuzda yer etmiş olan klasik turizm anlayışının değiştirilmesine büyük katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, to take geological heritage inventory in Van and to investigate geotorism potential of the geosites was aimed. For this purpose, field works were done and, Lake Van, Lake Erçek, Columnar Basalts in Timar around Gedikbulak Village, Muradiye Waterfall, Seismites in Çiçekli Town of Edremit County, Edremit Travertine, Travertines in Dereiçi Village of Başkale County, Fairy Chimneys in Yavuzlar Village of Başkale County were determined as the suitable geological heritage locations that can be transported by vehicle or on foot. By this way, to contribute number and variety of geological heritage locations of Turkey were targeted. By this thesis, for nationally and internationally recognitions of geological heritage locations of Van were also taken a step. To recognise these locations will contribute to protection of them and to change classical understanding of tourism.