Toplumsal dışlanmanın yaşlılıkta görünümü
Views of social exclusion in old age
- Tez No: 734271
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN GÖKTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Ayrımcılık, Toplumsal Dışlanma, Yalnızlık, Yaşlı, Yaşlılık, Discrimination, Elderly, Loneliness, Old age, Social Exclusion
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Günümüzde teknolojinin ilerlemesi ve sağlık alanında ortaya çıkan yeni gelişmeler insanın yaşam süresinin uzamasını mümkün kılmıştır. Buna bağlı olarak yaşlı nüfus oranı hem dünyada hem de ülkemizde hızlı bir şekilde artmaktadır. Genel nüfus içerisinde yaşlı nüfus sayısındaki artış soysal sorunları da beraberinde getirmiştir. Toplumsal gelişmelere bağlı olarak kırsal alanlardan kentsel alanlara doğru yaşanan göç ve geleneksel aile yapısının çekirdek aile yapısına dönüşmesi gibi durumlar yaşlıların sosyal sorunlarla karşılaşma sıklığını artırmıştır. Bu soysal sorunlar içerisinde yaşlılar; yalnız kalma, toplumsal dışlanmaya maruz kalma gibi durumlarla karşı karşıya kalmaktadır. Bu sorunlar sadece bireyi ilgilendiren sorunlar olmayıp toplumu da ilgilendiren sorunlar olarak gündeme gelmektedir. Bu araştırmanın amacı, yaşlılık döneminin getirdiği fizyolojik, sosyal, psikolojik ve ekonomik yetersizlikler nedeniyle maruz kaldıkları toplumsal dışlanmayı sosyolojik perspektiften incelemektir.
Özet (Çeviri)
Today, the advancement of technology and new developments in the field of health have made it possible to extend the life span of people. Accordingly, the proportion of the elderly population is increasing rapidly both in the world and in our country. The increase in the number of elderly population in the general population has brought along social problems. Due to social developments, migration from rural areas to urban areas and the transformation of traditional family structure into nuclear family have increased the frequency of encountering social problems for the elderly. Among these social problems, the elderly are faced with situations such a being alone and being exposed to social exclusion. These problems are not only problems that concern the individual, but also come to the fore as problems that concern the society. The aim of this research is to examine the social exclusion they are exposed to due to the physiological, social, psychological and economic deficiencies brought about by the old age from a sociological perspective