Denize kıyı bölgelerde deniz dalgasından yararlanarak enerjisi elde etme
Energy shore to the sea taking advantage of the sea wave
  1. Tez No: 734270
  2. Yazar: ALİHAN HAMZA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL TANER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Makine Mühendisliği, Energy, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Deniz Dalgası, Yenilenebilir Enerji, Alternatif Enerji, Kıyı Tipi Kurulu Enerji Sistemi, Sea Wave, Renewable Energy, Alternative Energy, coastal type installed energy system
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Dünyada enerji alanında farklı çalışmalar yapılmakta ve bu çalışmalar insanlığın geleceğini güvence altına almayı amaçlamaktadır. Giderek azalan yer altı kaynakları ve bunlara sahip olmayan ülkelerin gelişmekte çektikleri sıkıntılar, insanların bakış açılarını doğaya çevirmelerine olanak sağlamıştır. Bu bağlamda gelişen teknolojik sahalar genişleyerek, yeşil enerji olarak da adlandırılan ikincil enerji kaynaklarının varlığını tümüyle göz önüne sermiştir. Bu alandaki gelişmeler gelişi güzel olamayacağından kurulan birçok kurumla alternatif enerjinin takibi sağlanmaya çalışılmıştır. Bizim ülkemizde bu takibi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı sağlamaktadır. Bu çalışmanın amacı, tükenen yer altı kaynaklarının yerini doğadan sağlayıp insanlığın gelişmesinde ve çevresel temizliğin varoluşunu en üst seviyeye çıkarmaktır. Bu çalışmada Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin konumu göz önünde bulundurularak, yarımada oluşu izlenimiyle dalga boylarının oluşturabileceği güçten yararlanılarak kullanılan wells türbininden fayda sağlayıp gel-git hareketinin enerjisini ısı enerjisine dönüştürmektir. Bu çalışma için Karadeniz Bölgesi seçilmiş olup belirli aylarda sonuçlar alınmıştır. Çalışmanın içeriği dört bölümden meydana gelmiş olup, birinci bölümde var olan enerji kaynaklarından bahsedilmekte, ikinci bölümde dalga enerjisinden, üçüncü bölümde deniz dalgasından ısı enerjisi oluşum çeşitleri ve son bölümde ise deney düzeneği ve hesaplama yer almaktadır. Bunların yanında enerji çeşitlerinin avantaj ve dezavantajlarına değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
To carry out energy design studies in the world and to accept the application form from this application. People who do not allow them to change their sights to nature through the eyes of people in their dwindling place and the people who do not have them. From this point of view, it is thought that it is being told in a broad sense. While talking about beauty based on this purpose, you can go after alternative energy with the institution. Our follow-up is the Ministry of Energy and Natural Resources. The aim of this study is to replace the depleted underground resources from nature and to maximize the existence of environmental cleanliness in the development of humanity. In this study, taking into account the position of the Republic of Turkey, the wells turbine is used by making use of the power that wavelengths can create with the impression of being a peninsula and converting the energy of the tidal movement into heat energy. The Black Sea Region was selected for this study and results were obtained in certain months. The content of the study consists of four parts, in the first part the existing energy sources are mentioned, in the second part wave energy, in the third part heat energy generation types from the sea wave, and in the last part, the experimental setup and calculation. Besides, the advantages and disadvantages of energy types are mentioned.