Parotis tömürlerinde radyolojik görüntüleme yöntemlerinin histopatolojik sonuçlarla korelasyonu
Correlation of radiological imaging methods with histopathological results in parotid tumors
- Tez No: 734326
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL TOPÇU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Parotis, tümör, radyoloji, patoloji, sensitivite, spesivite, Parotid, tumor, radiology, pathology, sensitivity, specificity
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Parotis tömürü nedeniyle opere edilmiş olguların histopatolojik sonuçlarının ve radyolojik görüntülemelerinin retrospektif olarak karşılaştırılarak, parotis lezyonlarının preoperatif değerlendirilmesinde radyolojik görüntülüme yöntemlerinin tanısal değerinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Kliniği'nde son 10 yıl (2012-2021) içerisinde parotis kitlesi nedeniyle ameliyat ettiğimiz 91 vakanın, preoperatif radyolojik görüntülemeleri ile aynı hastaların operasyon materyallerini retrospektif olarak karşılaştırmak suretiyle, radyolojik görüntüleme yöntemlerinin parotis kitlelerindeki etkinliğini araştırdık. Bulgular: Çalışmamıza parotis bezi kitlesi olan 50 (%54,9) kadın hasta ve 41 (%45,1) erkek hasta olmaz üzere toplam 91 hasta dahil edildi. Kadın hastaların yaş ortalaması 45,14(yıl); erkek hastaların yaş ortalaması 46,56(yıl)'dır. Parotis bezi kitlelerinde görüntüleme yöntemlerinin malign ve benign sensitivite ve spesivitesi incelendiğinde bilgisayarlı tomografinin malignite için sensitivitesinin %75,00 spesifitesinin %84,50 olduğu, negatif prediktif değerin %92,30, pozitif prediktif değerin 57,69 olduğu görüldü. Parotis bezi kitlelerinde bening ve malign kitle ayrımında MR'ın sensitivitesinin %70,00, spesifitesinin %84,50 olduğu, negatif prediktif değerin %90,90, pozitif prediktif değerin ise %56,00 olduğu bulundu. Sonuç: Radyolojik görüntüleme yöntemleri (MRG ve BT) preoperatif dönemde; tanı koyma, lezyonun büyüklüğü, yerleşim yeri, eşlik eden patolojiler ve sonuçta operasyon planlaması için cerrah için oldukça yol gösterici yöntemler olup her ne kadar kesin tanı koymada yetersiz olsa da lezyonların malign-benign ayırımını yapmakta da son derece faydalı yöntemlerdir.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate the diagnostic value of radiological imaging methods in the preoperative evaluation of parotid lesions by retrospectively comparing the histopathological results and radiological imaging of cases operated for parotid tumor. Materials and Methods: We evaluated the effectiveness of radiological imaging methods in parotid masses by retrospectively comparing the preoperative radiological imaging of 91 cases we operated for parotid mass in Dicle University Faculty of Medicine, Otorhinolaryngology Clinic in the last 10 years (2012-2021) with the operation materials of the same patients. Results: A total of 91 patients, 50 (54.9%) female patients and 41 (45.1%) male patients with parotid gland mass, were included in our study. The mean age of female patients was 45.14(years); The mean age of male patients is 46.56 (years). When the malign and benign sensitivity and specificity of imaging methods in parotid gland masses were examined, it was seen that the sensitivity of computed tomography for malignancy was 75.00%, the specificity was 84.50%, the negative predictive value was 92.30%, and the positive predictive value was 57.69. It was found that the sensitivity of MR was 70.00%, the specificity was 84.50%, the negative predictive value was 90.90%, and the positive predictive value was 56.00% in the differentiation of benign and malignant masses in parotid gland masses. Conclusion: Radiological imaging methods (MRI and CT) in the preoperative period; Diagnosis, size of the lesion, location, accompanying pathologies, and ultimately the operation planning are very guiding methods for the surgeon, although they are insufficient in making a definitive diagnosis, they are also extremely useful methods in distinguishing malignant-benign lesions.