Yoğun bakım ünitesinde hastaya verilen pozisyonların QT ve QTC intervalleri üzerine etkisinin araştırılması
Given to the patient in the intensive care unitQT and QTC intervals of positionsinvestigation of its effect on
  1. Tez No: 734346
  2. Yazar: MAHMUT YARIMAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN GÜRSOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Yoğun Bakım Ünitesi, Pozisyonal Etki, QT ve QTc İntervali, Intensive Care Unit, Positional Effect, QT and QTc Interval
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, yoğun bakımda yatan hastalarda pulmoner rehabilitasyon, dolaşım regulasyonu, bası yaralarının oluşmaması için verilen pozisyonların kardiak aritmi belirteçlerinden olan QT ve QTc intervalleri üzerine etkilerini araştırmaktır. Yöntem: Bu çalışmada, etik kurulun ve hasta yakınlarının onayı alındıktan sonra, 18-80 yaş arası solunum yetmezliği nedeniyle yoğun bakım ünitesinde tedavi alan hasta bireylerden, toplam 40 hastaya ulaşıncaya kadar araştırmanın verilerinin toplanmasına devam edilmiştir. Antikolinerjik, antiaritmik, vazopressör, vazodilatatör ve hipotansif ilaç tedavisi verilen hastalar, elektrolit dengesizliği olan, hemodinamisi stabil olmayan hastalar ile Edinsel ya da Konjenital Uzun QT Sendromu olan hastalar, çalışma kapsamına alınmamıştır. Hastaların solunumsal ve kardiak monitorizasyonları sağlandıktan sonra hastalara rutin iki saatte bir pozisyon verme işlemi sonrasında; 1.,15.,60. dakikalarda supin (sırt üstü), 45° oturur, sağ lateral ve sol lateral yatış pozisyonlarında, 12 derivasyonlu EKG'leri çekilmiş ve yine eş zamanlı SKB, DKB, OKB, KAH ve SpO2 değerleri kaydedilmiştir. EKG kayıtlarındaki tüm derivasyonlar arasından en uzun QT mesafesi ölçülmüş ve aynı derivasyondaki RR mesafesi ölçülerek QTc(düzeltilmiş QT) mesafesi Bazzet formülüyle hesaplanmıştır (QTc=QT intervali/√ RR intervali). Hesaplanan QT ve QTc değerleri kaydedilmiştir. Bulgular : Bu çalışmada, hastaların dört farklı pozisyonda(Supin, 45˚ oturur, Sağ lateral ve Sol lateral pozisyon) 1., 15., 60. , dakikalarda çekilen EKG' lerinde, QT ve QTc intervali değerleri sağ lateral pozisyonda anlamlı olarak kısa ve sol lateral pozisyonda anlamlı olarak uzun bulunmuştur(p0,05). Bu çalışmada, hastalar arasında BMI≥30 olanlarla BMI< 30 olanların dört farklı pozisyonda hesaplanan QT ve QTc intervalleri karşılaştırıldığında, BMI≥30 olanlarda daha uzun bulunmuştur. Hastaların hesaplanan QT intervalleri arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı(p0.05). xii Bu çalışmada, Apache 2 skoru ≥ 25 olanlarla, Apache II skoru < 25 olan hastaların dört farklı pozisyonda, QT ve QTc intervalleri arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır(p>0.05). Bu çalışmada, hastaların tedavisi için aldıkları solunum destek çeşitlerine(Non-İMV veya İMV) göre hastalara verilen dört farklı pozisyonlarda ölçülen QT ve QTc intervaleri karşılaştırılmış;Non-İMV(Non-invaziv mekanik ventilasyon) tedavisi alan hastaların, İMV(İnvaziv Mekanik Ventilasyon) alan hastalara göre QT ve QTc intervalleri kısa bulunmuş, ancak bu fark istatistiksel olarak önemli bulunmamıştır(p>0.05). Sonuç: Bu çalışmada, QT ve QTc mesafeleri sağ lateral pozisyonda kısa, sol lateral pozisyonda uzun bulunmuştur. Pozisyon verme işlemi sırasında hemodinamik parametrelerde bir değişim gözlenmemiştir. Yoğun bakımda, her iki saatte bir rutin pozisyon verme işlemi sırasında sağ lateral pozisyonun kardiak aritmiler açısından bu kompleks hastalık grubunda en uygun pozisyon, sol lateral pozisyonun ise kardiak aritmiler açısından en riskli pozisyon olabileceği görüşüne varılabilir. Hastaların BMI, Apache II skoru ve solunum desteğinin invaziv ya da noninvaziv olması QTc intervali üzerinde anlamlı bir etki oluşturmadı. Hastalara verilen farklı pozisyonların ölçülen QT ve QTc intervallerindeki değişime etkisi, sadece sempatik aktivasyonla açıklanamaz. Bu çalışmada, çalışmaya alınan hastaların pozisyon işlemi sırasında ve sonrasında kalp atım hızı, sistolik, diyastolik ve ortalama arterial basınçları gibi hemodinamik parametrelerdeki değişimler istatistiksel olarak önemli bulunmamıştır. Bu sonuçlar, çalışmaya alınan hastaların pozisyon işlemi sırasında ve sonrasında sempatik sistemin aktivasyonundan etkilenmediği göstermektedir. Yaptığımız bu çalışma, hastalara verilen pozisyonlarda QT ve QTc intervallerindeki bu farklılığın, kalbin pozisyon esnasında göğüs kafesindeki hareketinden kaynaklanan vektörel değişimlerin, kalbin elektriksel aksını dolayısıyla QT ve QTc intervallerini etkileyebileceği görüşünü desteklemektedir. Yoğun bakımda hastaya verilen pozisyonların hemodinamik ve elektrokardiografik parametrelere etkisi üzerine yapılan çalışmalar sınırlıdır. Yoğun bakımda, hastalara uygulanan en sık aktivitelerden biri olan pozisyon verme işleminin hastalara etkisinin araştırılması için daha fazla sayıda çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Purpose: The aim of this study is to investigate the effects of positions given for pulmonary rehabilitation, circulation regulation, and prevention of pressure sores in intensive care patients on QT and QTc intervals, which are indicators of cardiac arrhythmia. Method: In this study, after obtaining the approval of the ethics committee and patient relatives, the data of the study continued to be collected from the patients between the ages of 18-80 who received treatment in the intensive care unit due to respiratory failure until it reached a total of 40 patients. The research excluded patients treated anticholinergic, antiarrhythmic, vasopressor, vasodilator and hypotensive drugs, as well as patients with electrolyte imbalance, unstable hemodynamics, and patients with Acquired or Congenital Long QT Syndrome. After the respiratory and cardiac monitoring of the patients are provided; during the routine positioning procedure every two hours, 12 lead ECGs were taken at the 1st, 15th, 60th minutes in supine (supine), 45° sitting, right lateral and left lateral lying positions, and again simultaneous systolic arterial pressure, diastolic arterial pressure, MAP, HR and SpO2 values were recorded.The longest QT distance among all derivations in ECG records was measured and the QTc (corrected QT) distance was calculated by Bazzet formula by measuring the RR distance in the same lead (QTc = QT interval / RR interval). The calculated QT and QTc values were recorded. Results: In this study, QT and QTc intervali values were significantly short in the right lateral position and significantly longer in the left lateral position (p 0.05). In this study, when the QT and QTc intervals calculated in four different positions of patients with BMI≥ 30 and BMI< 30 were compared, the patients with BMI≥ 30 were found to be longer.The difference between the calculated QT intervals of the patients was statistically significant and the difference between the QTc intervals was not statistically significant. xiv In this study, patients with Apache II Score≥ 25 and Apache II Score< 25 were compared in four different positions by calculating the QT and QTc intervals and the difference was not found to be statistically significant (p> 0.05). In this study, QT and QTc intervals measured in four different positions given to patients according to the types of respiratory support they receive for treatment Non-IMV or IMV) were compared; QT and QTc intervals of patients who received mask O2 were found to be shorter than those who received IMV(İnvasive Mechanical Ventilation), but this difference was not statistically significant (p> 0.05). Conclusion:. In this study, QT and QTc distances were found to be short in the right lateral position and long in the left lateral position. No change in hemodynamic parameters was observed during the positioning process. In the intensive care unit, it can be concluded that the right lateral position during the routine positioning process every two hours may be the most appropriate position in this complex disease group in terms of cardiac arrhythmics, and the left lateral position may be the most risky position in terms of cardiac arrhythmics. Patients' BMI, Apache II score and invasive or noninvasive respiratory support did not have a significant effect on QTc interval. The effect of different positions given to patients on the change in measured QT and QTc intervals cannot be explained only by sympathetic activation. In this study, changes in hemodynamic parameters such as heart rate, systolic, diastolic and mean arterial pressures of the patients included in the study were not statistically significant during and after the positional procedure. These results show that the patients included in the study were not affected by the activation of the sympathetic system during and after the positioning process. This study supports the view that this difference in QT and QTc intervals in the positions given to the patients, vectorial changes caused by the movement of the heart in the thorax during the position, may affect the electrical axis of the heart and thus the QT and QTc intervals.. Studies on the effects of the positions given to the patients in the intensive care unit on hemodynamic and electrocardiographic parameters are limited. More studies are needed to investigate the effect of positioning, which is one of the most common activities applied to patients in intensive care, on patients.