Lise 9. sınıf öğrencilerinin frotaj tekniğini kullanarak yaptıkları çalışmalardaki metaforlar
Metaphors in the studies of 9th grade students using the frotaj technique
  1. Tez No: 734345
  2. Yazar: ROJDA KUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ OSMAN ALAKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Frotaj, Metafor, Max Ernst, Doku, Otomatizm, Frottage, Max Ernst, Metaphor, Texture, Automatism
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Görsel sanatlar dersinin öğrencilerin hayal gücü, yaratıcı düşünme becerileri ve eleştirel bakış açısı kazanmasına katkı sağladığı düşünülmektedir. Bu ders kapsamında öğrencilere sanatın elemanları ve sanatsal düzenleme ilkeleri kavratılmaya çalışılmaktadır. Araştırmanın temel amacı; Lisede öğrenim gören öğrencilerin sanatın elemanlarından biri olan doku konusu kapsamında öğrencilere frotaj tekniğinin kavratılması, bu teknikle çalışma yapmanın onlara ne gibi katkı sağladığı, oluşturdukları tasarımlarda kendi görüşlerinden yola çıkarak çalışmalarında ne gibi metaforlar (benzetmeler) yaptıklarının incelenmesidir. Araştırma nitel ve nicel verilerin bir arada kullanıldığı karma araştırma yöntemi şeklinde yapılandırılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu Bingöl İli, Yedisu İlçesi, Yedisu Çok Programlı Anadolu Lisesi 9. sınıfta öğrenim gören ve tesadüfi örneklem seçimi yöntemiyle belirlenmiş 20 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırma kapsamında öğrencilerin frotaj tekniğine dair bilgi düzeylerini ölçmek için ön test uygulanmıştır. Ardından öğrencilerle detaylı olarak frotaj tekniği içerikli dersler işlenmiş ve bu tekniği kullanarak birer çalışma yaptırılmıştır. Ayrıca yapılan son test uygulamasıyla tekniğe ilişkin bilgi düzeylerinde gelişme olup olmadığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Uygulama çalışması tamamlandıktan sonra; öğrencilerin açık uçlu sorulardan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formları aracılığıyla, frotaj tekniği ile çalışmanın kendilerine ne gibi katkıda bulunduğunu ifade etmeleri sağlanmıştır. Yapılan analizler sonucunda öğrencilerin ön testleri ile son testleri arasında olumlu yönde anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir. Bu yöntemlerle toplanan veriler Wilcoxon işaretli sıralar testi aracılığıyla analiz edilmiştir. Yapılan uygulamadan sonra öğrencilerin kendi görüşlerinden yola çıkarak çalışmalarında ne gibi metaforlar (benzetmeler) yaptıkları tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin yaptıkları uygulama çalışmalarında yaşadıkları coğrafyadan esinlendikleri ve bu yönde metaforlar kullandıkları belirlenmiştir. Frotaj tekniği ile çalışmanın öğrencilere farklı bakış açısı kazandırdığı, onların hayal güçlerini geliştirdiği, aynı zamanda malzeme ve zaman açısından oldukça ekonomik olduğu için görsel sanatlar dersinde doku konusu işlenirken frotaj tekniğinin ders içerisinde yer alması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
It is thought that the visual arts course contributes to the students' imagination, creative thinking skills and critical perspective. Within the scope of this course, it is aimed to teach students the elements of art and the principles of artistic arrangement. The main purpose of the research is to teach high school students about texture, which is one of the elements of art, and to examine how working with this technique contributes to them through the metaphors they use in their studies. The research was structured as a mixed research method in which qualitative and quantitative data were used together. The study group of the research consists of 20 students who are studying at Yedisu MultiProgram Anatolian High School in Bingöl Province, Yedisu District, in the 9th grade and determined by the random sampling method. Within the scope of the research, a pre-test was applied to measure the knowledge level of the students about the frottage technique. Afterwards, the students were given detailed lessons on the frottage technique, and studies were carried out using this technique. In addition, with the post-test application, it was tried to determine whether there was an improvement in the level of knowledge about the technique. After the application was completed, the students expressed themselves through semi-structured interview forms consisting of open-ended questions about how working with the drawing technique contributed to them. As a result of the analysis, it was determined that there were positive differences between the pre-tests and post-tests of the students. Data collected by these methods has been analyzed by using the Wilcoxon signed-rank test. After the application, it was tried to determine what kind of metaphors (similes) the students made in their studies based on their own views. As a result of this research, it was determined that the students were inspired by the geography they lived in and used metaphors in this direction. To sum up, it has been determined that working with the frottage technique gives students a different perspective, develops their imagination, and is very economical in terms of both material and time, it is recommended to include the frottage technique in the course while the texture subject is being taught in the visual arts course.