İlköğretim matematik öğretmen adaylarının yaratıcı drama yöntemi ile öğrenme kuramlarını deneyimlemesi
Primary school mathematics teacher candidates experiencing learning theories with creative drama method
- Tez No: 734347
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖZDEGÜL ARIK KARAMIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: öğrenme kuramları, yaratıcı drama, Yapılandırmacı yaklaşım, Sosyokültürel teori, APOS, Sezgisel Kural teorisi, learning theories, creative drama, Constructivist approach, Sociocultural theory, APOS, Intuitive Rule theory
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Öğrenme kuramları,“öğrenmenin nasıl gerçekleşeceğini”açıklayan farklı soyut bilgiler barındırabilmektedir. Bu soyut bilgilerin soyut bir disiplin olan matematikle deneyimlenmesi ise hem öğretmen hem de öğretmen adayları için zor olabilir. Bu amaçla matematik dersi için önemli olduğu düşünülen Yapılandırmacı yaklaşım, Sosyokültürel teori, APOS teori ve Sezgisel Kural teorisinin; öğrenenlerin bilişsel, davranışsal öğretim yöntemlerinden biri olan yaratıcı drama ile deneyimlemesi önem arz etmektedir. Bu bağlamdan hareketle bu çalışmada“İlköğretim matematik öğretmen adaylarının öğrenme kuramlarını yaratıcı drama yöntemiyle deneyimlemesi nasıldır?”sorusuna cevap aranmaktadır. Bu araştırmada, yaratıcı drama yöntemiyle kuramların deneyimlenmesi, bu deneyimin derinlemesine incelenmesi ve açıklanması amacı ile nitel araştırma yöntemlerinden durum (örnek olay) çalışması benimsenmiştir. Araştırmanın katılımcılarını bir devlet üniversitesinde ilköğretim matematik öğretmenliği ana bilim dalında öğrenim gören 21 katılımcı oluşturmuş olup amaçlı örneklem yöntemi ile seçilmiştir. Veri toplama aracı araştırmacılar tarafından hazırlanmış olup öğrenme kuramlarına ve yaratıcı dramaya ait ön-son bilgilerini ölçmeye yönelik yarı yapılandırılmış 7 soru ve buna ek olarak her bir atölye sonrasında katılımcıların doldurdukları atölye değerlendirme formları ile toplanmıştır. Katılımcılardan e-posta kanalı ile toplanan veriler içerik analizi ve betimsel analiz yardımıyla analiz edilmiştir. Araştırmanın bulguları öğretmen adaylarının Yapılandırmacı yaklaşım, Sosyokültürel teori, APOS teori ve Sezgisel Kural teorisine ait deneyimlemelerinin matematiğe, dramaya ve kurama yönelik olmak üzere üç tema ve farklı sayıda alt tema altında toplandığını göstermektedir. Ayrıca çalışmada, öğretmen adaylarının öğrenme kuramlarını matematik dersinde yaratıcı drama yardımı ile kullanabileceklerine olan fikirleri yönündeki bulgular da yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Learning theories can contain different abstract information that explains“how learning will take place”. Experiencing this abstract information with mathematics, which is an abstract discipline, can be difficult for both teachers and teacher candidates. For this purpose, it is important for learners to experience the Constructivist approach, Sociocultural theory, APOS theory and Intuitive Rule theory, which are thought to be important for the mathematics lesson, with creative drama, which is one of the cognitive and behavioral teaching methods. Based on this context, this study seeks to answer the question“How is it possible for primary school mathematics teacher candidates to experience learning theories with the creative drama method?”In this study, a case study (case study), one of the qualitative research methods, was adopted in order to experience the theories with the creative drama method, to examine and explain this experience in depth. The participants of the study consisted of 21 participants studying in the department of primary education mathematics teaching at a state university and were selected by purposive sampling method. The data collection tool was prepared by the researchers, and it was collected with 7 semi-structured questions to measure the pre-post knowledge of learning theories and creative drama, and in addition, workshop evaluation forms were filled by the participants after each workshop. The data collected from the participants via e-mail were analyzed with the help of content analysis. The findings of the study show that pre-service teachers' experiences of Constructivist approach, Sociocultural theory, APOS theory and Intuitive Rule theory are grouped under three themes and different number of sub-themes, namely mathematics, drama and theory. In addition, the study also includes findings on the ideas of pre-service teachers that they can use learning theories in mathematics lessons with the help of creative drama.