Sanal kaytarma ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin incelenmesi: Madencilik sektöründe bir araştırma
Examination of the relationship between cyberloafing and organizational commitment: A research in the mining sector
  1. Tez No: 734357
  2. Yazar: ŞİBA ARTAR ÇATALBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA BURCU BULGURCU GÜREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sanal Kaytarma, Örgütsel Bağlılık, Madencilik Sektörü, Cyberloafing, Organizational Commitment, Mining Sector
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Teknolojinin gelişimine paralel olarak bilişim teknolojilerinin yoğun olarak kullanımı ile birlikte örgütlerde birçok operasyonun koordine edilmesi ve aralarındaki bilgi alışverişi çok daha kolay hale gelmiştir. Günümüz koşullarında internet kullanımının her alanda yaygınlaşması sebebiyle bu durum örgütlerde pekçok olumsuz duruma da sebep olmaktadır. Bu olumsuz davranışlardan biri de üretkenlik dışı davranışlardan biri olan“Sanal Kaytarma Davranışları”dır. Dünya üzerinde teknolojik altyapının yaygınlaşması ile birlikte işyerlerinde kalite, verim ve performans artışlarının yaşanması kaçınılmaz bir hale gelmiştir. Dolayısıyla insan kaynağı, şirketlerin oldukça önemsedikleri faktörlerin başında gelmektedir. Bu yüzden şirketler potansiyel insan kaynağını ellerinde tutabilmenin yollarını aramaktadırlar. Özellikle nitelikli insan kaynağını kaybetmemek için işgörenlerin örgütsel bağlılıklarını sağlamak durumundadırlar. Bu çalışmada örgütsel bağlılığın sanal kaytarma davranışları üzerindeki etkisi madencilik sektörü kapsamında incelenecektir. Araştırmada kapsamında Muğla ili sınırları içerisinde madencilik sektöründe çalışan 340 çalışan üzerinde anket çalışması yapılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde güvenilirlik analizi, faktör analizi, t-testi, tek yönlü varyans analizi, korelasyon analizi ve regresyon analizlerinden yararlanılmıştır. Yapılan analiz sonuçlarına göre örgütsel bağlılık, sanal kaytarma ve onların alt boyutları ile demografik özellikler arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Örgütsel bağlılık ve sanal kaytarma arasında anlamlı bir ilişki bulunmazken, sanal kaytarma ve önemli sanal kaytarma ile normatif bağlılık arasında, önemli sanal kaytarma ile devam bağlılığı arasında anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Due to the intensive use of information technologies depending on the development of technology, it has become much easier to coordinate many operations in organizations and to exchange information between them. As a result of the widespread use of the internet in today's conditions, this situation causes many negative situations in organizations. One of these negative behaviors is“Cyberloafing Behaviors”which is one of the non-productive behaviors. Due to the widespread use of technological infrastructure in the world, it has become inevitable to experience quality, efficiency and performance increases in workplaces. Therefore, human resource is one of the factors that companies attach great importance to. Therefore, companies are looking for ways to retain their potential human resources. In particular, they have to ensure the organizational commitment of the employees in order not to lose their qualified human resources. In this study, the effect of organizational commitment on cyberloafing behaviors will be examined in the mining sector. Within the scope of the research, a survey was conducted on 340 employees working in the mining sector in Muğla. In the analysis of the obtained data, reliability analysis, factor analysis, t-test, one-way analysis of variance, correlation analysis and regression analysis were used. According to the results of the analysis, significant relationships were found between organizational commitment, cyberloafing and their sub-dimensions and demographic characteristics. While significant relationship wasn't found between organizational commitment and cyberloafing, it was determined that there was a significant relationship between cyberloafing, significant cyberloafing and normative commitment, and significant cyberloafing and continuance commitment.