Tip 1 diyabetes mellitus tanılı çocuk ve adölesan hastalarda glisemik değişkenliğin nefropati, endotel fonksiyonu ve kan basıncı kontrolü üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of glycemic variability on nephropathy, endothelial function and blood pressure control in child and adolescent patients diagnosed with type 1 diabetes mellitus
  1. Tez No: 734424
  2. Yazar: BURAK ERDEM KÖSALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN CANER KABASAKAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Tip 1 Diyabetes Mellitus, Glisemik değişkenlik, Diyabet komplikasyonları, Type 1 Diabetes Mellitus, Glycemic Variability, Diabetes complications
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Araştırmamızın amacı, Tip 1 Diyabetes Mellitus (T1D) tanılı çocuk ve adölesan hastaların glisemik değişkenliği ile T1D komplikasyonlarından nefropati, hipertansiyon (HT), ve endotel fonksiyonu arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Endotel fonksiyonunun değerlendirilmesi, arteryel sertleşme göstergeleri olarak nabız dalga hızı (PWV) ve augmentasyon indeksi (Aix) ile, kan basıncının (KB) ise Yaşam içi Kan Basıncı izlemi (YİKBİ) ile değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya Ege Üniversitesi Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı'ndan takipli olan, 6-18 yaş arasındaki, en az 1 yıldır T1D tanısı olan ve insülin infüzyon pompası ya da çoklu doz insülin tedavisi alıp sürekli glukoz izlemi yapılan 21 çocuk ve adölesan hasta dahil edildi. Hastaların sürekli glukoz izlem (CGM) parametreleri (TIR, TAR, TBR, CV, GMİ), Hba1c değerleri, insülin dozları, diyabet yaşı gibi verilere hasta dosyalarından ulaşıldı. 01/02/2021-01/02/2022 tarihleri arasında dönem protokolüne göre YİKBİ yapılan; Aix ve PWV ölçümü yapılmış olan hastalar retrospektif olarak incelendi. Bulgular: Çalışmaya T1D tanılı, sürekli glukoz izlemi yapılan 21 hasta dahil edildi. Bu hastaların 10'u (%47,6) erkek, 11'i (%52,4) kızdı. 21 hastanın tümü sürekli glukoz izlem sistemi ile takip edilmekteydi. Hastaların 8'i (%38,1) çoklu doz insülin enjeksiyonu,13'ü (%61,9) insülin infüzyon pompası kullanmaktaydı. Tedavi yöntemine göre karşılaştırmada, çoklu doz insülin enjeksiyonu uygulanan hastaların CV değerleri ortalaması %37,18±4,23, insülin infüzyon pompası kullanan hastaların ise ortalaması %38,56±5,17 saptandı. İki grupta CV değerleri arasında istatistiksel.anlamlı.bir.fark saptanmadı (p=0,534). Çoklu doz insülin enjeksiyonu uygulanan hastaların TIR değerleri ortalaması %60,38±16,97, insülin infüzyon pompası kullanan hastaların ise %66,54±13,05 saptandı. Çoklu doz insülin enjeksiyonu uygulanan hastaların TAR değerleri ortalaması %23,38±6,47, insülin infüzyon pompası kullanan hastalarda ise %23,54±10,71 saptandı. Çoklu doz insülin enjeksiyonu uygulanan hastaların TBR değerleri ortalaması %3±1,77 saptandı. İnsülin infüzyon pompası kullanan hastalarda ise %3,31±3,96 saptandı. İki grupta TIR, TAR, TBR değerleri arasında istatistiksel.anlamlı.bir.fark saptanmadı (sırasıyla p=0,360, 0,969, 0,645). Hastalarda TIR ile gündüz sistolik KB ortalaması SDS değeri arasında negatif yönde orta düzeyde (p=0,002, r=- 0,632), TIR ile tam gün sistolik KB ortalaması SDS değeri ile negatif yönde zayıf düzeyde (p=0,03, r=-0, 474), TIR ile standardize PWV'nin yaşa göre SDS değerleri arasında negatif yönde zayıf düzeyde (p=0,001, r=-0,463), TAR ile gündüz sistolik KB ortalaması SDS değeri arasında pozitif yönde orta düzeyde (p=0,005, r=0,592) bir korelasyon mevcuttu. Hastaların bakılan son Hba1c değerleri ile, gündüz diyastolik KB ortalaması SDS değeri arasında pozitif yönde orta düzeyde (p=0,001, r=0,669), tam gün diyastolik KB ortalaması SDS değeri arasında pozitif yönde orta düzeyde (p=0,004, r=0,598), standardize PWV'nin boya göre SDS değerleri arasında pozitif yönde orta düzeyde bir korelasyon mevcuttu (p=0,005, r=0,585). Hastaların GMİ ile gündüz sistolik KB ortalaması SDS değeri arasında pozitif yönde zayıf düzeyde (p=0,022, r=0,495), standardize PWV'nin boya göre SDS değerleri arasında pozitif yönde orta düzeyde bir korelasyon mevcuttu (p=0,009, r=0,556). Sonuç: T1D'li pedaitrik hastalarda glisemik kontrolün kötü olması; KB ve arter elastisitesini etkileyebileceği görülmüştür. Diyabet komplikasyonlarının azaltılması için iyi glisemik kontrol gereklidir. Bununla birlikte çalışmamızda incelediğimiz ilişkilerin daha sağlıklı değerlendirilebilmesi için daha fazla sayıda hasta ile çok merkezli prospektif kohort çalışmaların yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study is to evaluate the relationship between glycemic variability in children and adolescents with Type 1 Diabetes Mellitus (T1D), and the T1D complications such as nephropathy, hypertension (HT), and endothelial function. It was aimed to evaluate endothelial function, with pulse wave velocity (PWV) and augmentation index (Aix) as indicators of arterial stiffening, and blood pressure (BP) with Ambulatory Blood Pressure Monitor (ABPM). Material and Methods: Twenty-one children and adolescents, aged 6-18 years, diagnosed with T1D for at least 1 year, followed by Ege University Department of Pediatric Endocrinology, receiving insulin infusion pump or multiple-dose insulin therapy and continuously monitoring glucose were included in this study. Data such as continuous glucose monitoring (CGM) parameters (TIR, TAR, TBR, CV, GMI), Hba1c values, insulin doses, and diabetes age of the patients were obtained from the patient files. Between 01/02/2021- 01/02/2022, ABPM was carried out according to the term protocol; patients who had Aix and PWV measurements were analyzed retrospectively. Results: Twenty-one patients with T1D diagnosis and continuous glucose monitoring were included in the study. Of these patients, 10 (47.6%) were male and 11 (52.4%) were female. All 21 patients were followed up with a continuous glucose monitoring system. Eight of the patients (38.1%) were using multiple dose insulin injections, and 13 (61.9%) were using insulin infusion pumps. In the comparison according to the treatment method, the mean CV values of the patients who received multiple-dose insulin injections were 37.18%±4.23%, and the average of the patients who used insulin infusion pumps was 38.56%±5.17%. No statistically significant difference was found between the CV values of the two groups (p=0.534). The mean TIR values of the patients who received multiple-dose insulin injections were 60.38±16.97%, and 66.54±13.05% of the patients using insulin infusion pumps. The mean TAR values of the patients who received multiple-dose insulin injections were 23.38%±6.47%, and 23.54±10.71% in the patients who used insulin infusion pumps. The mean TBR values of the patients who received multiple dose insulin injections were 3±1.77%. In patients using an insulin infusion pump, it was found to be 3.31%±3.96%. There was no statistically significant difference between TIR, TAR, and TBR values in the two groups (p=0.360, 0.969, 0.645, respectively). Between TIR and daytime systolic BP SDS value in the negative direction, moderate (p=0.002, r=-0.632), TIR and full-day systolic BP mean SDS value in the negative direction were weak (p=0.03, r=-0.474), TIR and SDS values of standardized PWV for age were negatively weak (p=0.001, r=-0.463), and between TAR and daytime systolic BP mean SDS values were moderately positive (p=0.005, r=0.592) there was a correlation. Between the last Hba1c values of the patients and daytime diastolic BP mean SDS value, it was moderately positive (p=0.001, r=0.669), and between the full-day diastolic BP mean SDS value was moderately positive (p=0.004, r=0.598), there was a moderate positive correlation between the SDS values of standardized PWV for height (p=0.005, r=0.585). There was a weak positive correlation (p=0.022, r=0.495) between GMI and daytime systolic BP mean SDS values of the patients, and a moderate positive correlation between the SDS values of standardized PWV for height (p=0.009, r=0.556). Conclusion: Poor glycemic control in pediatric patients with T1D; It has been observed that it may affect BP and arterial elasticity. Good glycemic control is necessary to reduce the complications of diabetes. However, multicenter prospective cohort studies with larger numbers of patients are required in order to better evaluate the relationships we examined in our study.