Yanık hastalarının sosyal görünüş kaygısının ve vücut algısının yaşam kalitesi üzerine etkisi
The effect of social appearance anxiety and body perception of burn patients on quality of life
- Tez No: 734425
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLCAN KENDİRKIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Yanık, Sosyal Görünüş Kaygısı, Vücut Algısı, Yaşam Kalitesi, Burn, Social Appearance Anxiety, Body Image, Quality of Life
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu araştırma yanık hastalarının sosyal görünüş kaygısı, vücut algısı ve yaşam kalitesi düzeylerini belirlemek ile birlikte sosyal görünüş kaygısının ve vücut algısının yaşam kalitesi üzerine etkisini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın modeli kesitsel ve tanımlayıcı olarak belirlenmiştir. Çalışmada Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne başvuran veya yatışı yapılmış 108 yanık hastası üzerinde araştırma yapılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu ile birlikte sosyal görünüş kaygısı ölçeği, vücut algısı ölçeği ve yaşam kalite ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler istatistik paket programı ile analiz edilmiştir. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler ile birlikte sosyal görünüş kaygısı, vücut algısı ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkiyi ortaya koymak üzere korelasyon ve regresyon analizleri yapılmıştır. Hastaların tanımlayıcı özelliklerine göre sosyal görünüş kaygısı, vücut algısı ve yaşam kalitesinin değişip değişmediği anova ve t-testi ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda sosyal görünüş kaygısı ile yaşam kalitesi arasında ilişki olmadığı sonucuna varılmıştır. Vücut algısının yaşam kalitesi üzerinde azaltıcı etkisinin olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the social appearance anxiety, body image and quality of life levels of burn patients and to reveal the effects of social appearance anxiety and body image on quality of life. The model of the research was determined as cross-sectional and descriptive. In the study, a study was conducted on 108 burn patients who applied to Fırat University Medical Faculty Hospital or were hospitalized. Personal information form, social appearance anxiety scale, body image scale and quality of life scale were used as data collection tools in the research. The obtained data were analyzed with the statistical package program. In the analysis of the data, correlation and regression analyzes were performed to reveal the relationship between descriptive statistics, social appearance anxiety, body image and quality of life. Whether social appearance anxiety, body image and quality of life changed according to the descriptive characteristics of the patients were analyzed with the anova and t-test. As a result of the research, it was concluded that there is no relationship between social appearance anxiety and quality of life. It has been determined that body image has a reducing effect on quality of life.